Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В „Часът на думите”: Писателят Димитър Шумналиев и музикантът Константин Ланджев

Снимка: Архив

Димитър Шумналиев е роден на 3 март 1947 година в София.
Завършил е българска филология в Софийския университет. Специализира френски език и литература в университета на По, Франция. Получава диплом като специализант в писателската програма на Университета в Айова, САЩ.
Работил е във вестниците „Народна младеж”, „Отечествен фронт”, „Литературен фронт”, „Народна култура”, в БНР. Бил е главен редактор на в. „Пулс” и на в. „Факс”, и заместник-главен редактор на в. „Труд”, главен редактор на вестник „Нощен труд”.
Автор е на двайсетина книги, сред които романите „Такова мълчание, такава война” (1975), „Дървото” (1987), „Пари за умиране” и „Тресавището на Абдовица” (1983), „Приют за лисици” (1985), „Любовно досие” (1987, в съавторство с Наташа Манолова), „Меден капан” (1988), „Роман в буркан” и „Речни духове” (1989), „Любовта на крокодила” (1990), „Геена” (1991), „Феродо” (2004), „Соцроман” (2008), на историческия роман „Храмът на осмицата” (2010).
Творби на Шумналиев са превеждани на английски, руски, немски, френски и други езици. Носител е на редица авторитетни литературни награди, сред които наградата „Балканика” (2004), а съвсем наскоро писателят бе удостоен с голямата награда за литература на Софийския университет „Св. Климент Охридски” за 2010 година (за цялостно творчество).

Константин Ланджев е музикант и преподавател по класическа китара.
Роден е през 1976 година във Велинград. Проявява увлечението си по музиката още от дете. Като кларнетист в състава на велинградския духов оркестър изнася множество концерти в страната и чужбина. На китара започва да свири от 1995 година и завършва магистърска програма в Нов български университет. Негов преподавател е известният китарен педагог Димитър Дойчинов.
Освен като изпълнител Костадин Ланджов се изявява и като автор
на собствена музика.
Дискография: Любими пиеси за класическа китара (солов албум), Свирейки заедно (китарно дуо), Епика (китарен квинтет), Само любовта е истинска (китара и флейта).

неделя, 2 януари от 17.00 часа

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени