Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музикалните градове на света: Печ

Вече почти две години всяка трета неделя от месеца пътешестваме из Европа и разглеждаме най-известните й градове през една малко по-различна призма: запознаваме се с музикалната им история и традиции. Редовните ни слушатели помнят, че миналата година, освен обиколките на някои „хитови” дестинации като Виена, Лондон, Париж, Рим, Милано, Москва и Венеция, имахме и друг, уникален шанс: благодарение на членството ни в Европейския съюз за радиоразпръскване, успяхме да чуем съвсем актуални „документални записи” от концертите, състояли се в две от трите европейски столици на културата за 2010 - германския град Есен и световния мегаполис Истанбул.
Последната, трета част от нашата своеобразна трилогия, ще бъде унгарският град Печ, който макар и да не може да се сравнява по размери с Есен и Истанбул, все пак успя да постигне необходимото, за да стане културна столица на Европа.
В миналото Печ е известен като Софиана и преди 1500 години е бил столица на римска провинция. Днес той има население от около 160 000 жители и е съхранил вековни паметници на културата като джамия от 17 век, превърната в църква, и един от най-старите университети в Европа - от 1367 г. от крал Лайош Първи.
През 2000 година Печ бе обявен от ЮНЕСКО за световно културно наследство, а избирането му през 2010 за европейска столица на културата определено имаше голямо въздействие върху града, туризма, университета и всичко останало. Знаем, че по принцип Европейският съюз харчи по 1, 5 млн. евро за всяка столица на културата. Като цяло обаче Печ инвестира в своето обновяване цели 170 млн. евро! Строителство, ремонт на инфраструктурата за посрещане на туристи... почти всеки ден имаше нещо организирано - като уличен театър, фотоизложби, филмови фестивали... Театърът, концертната зала и центърът за изложби бяха реновирани и готови да посрещнат стотиците хиляди посетители, привлечени тук от великолепната инициатива на Европейския съюз за опазване на културното наследство и взаимното опознаване на гражданите на Съюза. Надявам се, че за това ще допринесем и ние в неделната ни музикална вечер! 
Ще ви предложа документални записи, които получихме от унгарските ни колеги по линия на Еврорадио. Ще звучи музика от Бритън, Доницети, Телеман, Качини, Пуленк и унгарските композитори Бела Барток и Йохан Георг Ликъл. А изпълнители са световноизвестният камерен оркестър „Ференц Лист” с диригент Янош Рола и брилянтният тромпетист Габор Болдочки, представили се в „Романи Хол” на 12 ноември 2010, както и великолепният вокален състав „УниКум Лауде”, Катедралният хор „Моцарт” и оркестър „Панон” от град Печ, който през 2011 отбелязва 200 години от своето създаване.

неделя, 23 януари от 19.30 часа

По публикацията работи: Аделина Александрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна