Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За културните акценти в периода на Унгарското председателство

Н. Пр. Юдит Ланг, извънреден и пълномощен посланик на Унгария.
Снимка: БГНЕС
От началото на годината Унгария пое официално ротационното председателство на Европейския съюз. Още в първите дни на януари този акт бе отбелязан с интересно културно събитие. Държавният културен институт към министъра на външните работи и посолството на Унгарската република в София, представиха в галерия „Мисията” на ДКИ, изложбата „Поглед към Унгария”. Сполучлив опит да се разкаже много за историята на страната, събрана в ограничен брой фотографии. На специално място в експозицията присъстват и образци на живописта, свързани с имената на Михай Мункачи и Бертaлан Секели.
„Унгария последна поема председателството на ЕС като член от общото трио с Испания и Белгия. То е първото, което започна дейността си след влизането в сила на Лисабонския договор. И е съвсем логично нашата амбиция да е насочена към усилията за една „Силна Европа”, което сме приели и за наше мото. Или както вече подчертах - да направим Европа на гражданите. А какво е Европа без нейната култура... - споделя Юдит Ланг. – Така че освен приоритетите, като присъединяването на България и Румъния към Шенген, изработването на общи енергийни политики и енергийни пазари, които да извадят съюза от кризата, ще работим и върху развитието на европейската платформа срещу бедността, която включва интегрирането на ромското население и преодоляването на бедността сред децата. А това също е въпрос и от културен аспект.”
Н. Пр. Юдит Ланг тази събота ще бъде наш гост в предаването „Европейски паралели – за музея, за галерията”. Ще разговаряме за културните акценти в периода на Унгарското председателство, за ролята на музея ,за опазването на европейското културноисторическо наследство.
Н.Пр. Юдит Ланг е извънреден и пълномощен посланик на Унгария у нас от юни 2008 г. Предишният й пост е на заместник-ръководител на мисията на Унгария в Братислава. Родена е в Луценец. Завършила е Философския факултет на Университета на науките „Еотвош Лоранд“ и журналистическа школа. Работила е и в Унгарската телеграфна агенция, била е кореспондент в Прага.

събота, 22 януари, от 15.00 часа
По публикацията работи: Божидар Любенов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени