Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Режисьорът Ясен Пеянков за премиерата на "Август в Оклахома" в Народния театър "Иван Вазов"

Снимка: Архив
„Август в Оклахома” от Трейси Летс е премиерно заглавие в афиша на Народния театър „Иван Вазов”. Преводът на български и постановката са на Ясен Пеянков, който от 20 години живее и работи в САЩ. Той дойде в България, за да постави пиесата на съвременния американски актьор и драматург, която ”Ню Йорк таймс” определя като „Най-значителната американска пиеса, поставена на Бродуей в последните години” и която е удостоена с куп престижни отличия: Награда „Пулицър” за 2008, награда „Тони”, награда „Драма деск”, награда на Кръга на нюйоркските критици.
В екипа на българската постановка са сценографът Васил Абаджиев и музикантът Теодосий Спасов, а на сцената ще видим актьорите Стоян Алексиев, Бойка Велкова, Радена Вълканова, Параскева Джукелова, Валентин Ганев, Албена Колева, Ана Пападопулу, Рени Врангова, Петър Попйорданов, Яна Титова, Илиана Коджабашева, Теодора Кулева, Валентин Танев, Марий Росен, Теодор Елмазов и Йосиф Шамли.
Ясен Пеянков е роден във Варна. Завършил е Театралната академия „Кръстьо Сарафов” в класа на проф. Крикор Азарян. От 1990 година живее и работи в Чикаго. През 1997 г. се явява на кастинг в един от най-престижните театри в САЩ – Steppenwolf Theatre, сред чиито основатели е Джон Малкович. От 2002 година Ясен Пеянков е постоянен член на трупата. Занимава се още с кино и телевизия, а от 2007 година завежда Театралната катедра на Илинойския университет в Чикаго.
По публикацията работи: Рада Стойкова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна