Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китайският спектакъл „Очарованието на Дунхуан” на сцената на зала 1 на НДК

Снимка: Архив
По повод честването на китайската Нова година в София гостува музикално-танцовият спектакъл „Очарованието на Дунхуан” на известния оперен ансамбъл на провинция Гансу от северозападен Китай.
Празничното представление с песни, танци и инструментална музика е резултат на три години усилена творческа работа. То е създадено въз основа на разказите, илюстрирани чрез фреските в пещерите Могао, разположени в околностите на град Дунхуан, фолклора и приказките в областта.
В 3 действия на 14 сцени – „Изображения на танци от фреските”, „Паметното изящество на легендата”, „Хармония между небето, земята и човека” китайският ансамбъл ще представи чрез музика и танц сюжети от стенописите в най-големите будистки пещери в Китай, както и някои от най-известните персонажи от будистката религия.
Оперният ансамбъл на провинция Гансу е създаден през 1939 г. Той е сътворил и представил около 200 опери с различен формат. От 2001 г. неговите изпълнители изнасят спектакли във Франция, Холандия, Белгия, Хонконг и Макао и са високо оценени при посещенията си.
„Очарованието на Дунхуан” гостува със съдействието на Посолството на Китайската Народна Република у нас.
По публикацията работи: Невена Праматарова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени