Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Париж и „4 седмици и половина”

Париж! Какво да добавим към това? Велик град, романтичен и жесток, красив и грозен по вълнуващ начин. "4 седмици и половина” е времето, в което художничката Аделина Попнеделева и нейният съпруг Вихрони Попнеделев, също известен художник, пребивават в ателиета на Cité des Arts в Париж съвсем наскоро.
Днес, 14 февруари, Аделина представя в галерия „Арт алея” този свой проект, като прави смислова парафраза на прочутия филм „9 седмици и половина”. Темата на изложбата й е любовта към Париж, мястото, в което хората и улиците те зареждат с желание за живот. Експозицията включва фотографии и видео, чрез които авторката показва различни човешки състояния, реакции, присъствие, изгражда художествен показ на онова, което назоваваме, определяме и обсъждаме като „любов”.
Изложбата включва и няколко цикъла: „Целувката”, „една парижка музикантка”, фотоси в един по-личен план подобно на класическите женски образи, или Одалиската, или едно видео, където се преплитат изкуството, тялото, душата и битието.
Така авторката Аделина Попнеделева, която е носител на наградата Гауденц Руф за ново българско изкуство през 2008 година, ни представя един цялостен, много интересен и любопитен проект за вкуса от живота, пречупен през усещането за Париж.
В интервюто с художничката в „Артефир” тя разкрива широката гама от значения и асоциации, които нейните фотографии и филми от видеото представят.
По публикацията работи: Юлия Петрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени