Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От Ямбол, през Пловдив...

„От Ямбол, през Пловдив, та до София” – под това интригуващо заглавие художникът Цветан Казанджиев представя своята самостоятелна изложба в софийската галерия "Арте". Тя включва живопис, графика и рисунка, създадени през различни години. И е посветена на 50-годишния юбилей на художника. А ние можем да добавим и маршрута – от Испания до Индия, защото в експозицията се намират и графики, наградени на международни форуми в тези страни - например графиката, получила Втора награда на Международното биенале на графиката в Оренсе, Испания. От кратката визитна картичка на автора разбираме, че негови творби намират добър прием в Япония, където няколко галерии непрекъснато показват негови произведения.
За Цветан Казанджиев говорят, че е работохолик. В Ямбол казват още: „Единствено светофарите и Цецо не спират да работят”. Отдаден на своите космополитни творчески търсения, съсредоточен в загадъчното пътешествие на човешкия дух, художникът прилича на вечно учудено любознателно момче. Работи винаги при музика, като вкусовете му, макар и полярни – слуша Пинк Флойд и Моцарт, джаз и реквиеми, неговите рисунки приличат на музикални импровизации и пластически ноктюрни.
В интервю си за „Артефир” художникът Цветан Казанджиев приповдигна в някаква степен завесата на творческото си верую и отношение към нещата в изкуството.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна