Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейските ценности в днешното българско общество

Снимка: Архив
В деня на Националния ни празник 3 март е добре да погледнем към ценностите на българина, формирали се през така наречения преход, като ги сравним с демократичните правила на Европа. За мястото, което заема политиката, инструментите на публичността в живота на българина, за неговото растящо недоверие към справедливостта в обществото; за неучастието на голяма група хора от процесите за активно участие в общите дела и излизането от кризата; и за липсата на истинска култура за демократично изказване на мнения по важни въпроси за обществото, стигащо до 80% от българите, които не биха участвали дори в петиция за отстояване на граждански права. По тези важни въпроси на общото ни българско живеене ще говорим в студиото с гостите – проф. Георги Фотев, знаково име на българската социология в годините на прехода, и с доц. д-р Лазар Копринаров, който работи в сферата на европеистиката и културологията.
Като контрапукт ще се вклини актьорът Николай Урумов, един от най-добрите изпълнители на все още типичния нашенски модел на поведение в лицето на Бай Ганьо.
Доколко ние, българите, се променяме и вървим към нормално, модерно общество и доколко си стоим при мълчаливата съпротива и зациклилото обществено мнение и гражданско общество? На тези трудни въпроси ще се опита да отговори предаването „Врата към Европа” в деня на Националния ни празник 3 март.

четвъртък, 3 март, от 17 часа
По публикацията работи: доц. д-р Мирослава Кортенска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!