Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В „Часът на думите” гостуват Ивайло Диманов, Иван Тенев и Александър Петров

Ивайло Диманов, Иван Тенев и Александър Петров (отляво надясно) - три творчески личности, като всички те са свързани с поезията и музиката.
Снимка: Архив
Ивайло Диманов е журналист, писател и бард. Автор е на стихосбирките „Площад Гарибалди” (отличена на празниците за литературен дебют „Южна пролет” с наградата на СБП), „Допълнение към Закон за защита на цветните сънища”, „Добър вечер, госпожо Тъга!”, на книгата с разкази „Шлиферът на Леонардо”, на сборник с есета за театъра „Не стреляйте по Мелпомена”. Носител на редица български и международни награди за литература, сред които престижната национална награда за поезия „Димчо Дебелянов”, голямата награда в поетическия конкурс „В полите на Витоша”, първа награда за чуждестранен участник в Международния литературен конкурс в Торино, Италия. Талантлив журналист и публицист с повече от 30-годишна практика в столични вестници и многобройни публикации в периодичния печат.
Иван Тенев, по-популярен като Агента, е всестранно развита личност. Завършил е българска филология, но до 1980 година се занимава с карикатура, плакат и сатирична графика. Участвал е в над 300 изложби, 60 от които международни. Носител на десетина награди за карикатура и плакат. След 1980-та се запознава с Лили Иванова и започва да прави нейни реклами и плочи. След няколко месеца написва песен, изпята от Стефка Берова и Йордан Марчинков – с нея печели наградата на Пролетния конкурс на радиото, а веднага след това и наградата на Бургаския фестивал „Бургас, морето и неговите трудови хора” с изпълнител Боян Иванов. През есента на същата година се запознава с Кристина Димитрова. Един от първите продуценти в България – първоначално на Кристина, а после на дуета й с Орлин Горанов. Това продължава до 1989 година, когато в програма „Хоризонт” на БНР създава „Агенция Тенев”. Известен е като светски хроникьор и, разбира се, продължава да пише текстове за песни. А третияt събеседник Александър Петров познаваме най-вече като автор на многобройни лирични текстове на песни, написани от най-изтъкнатите български композитори и изпети от звезди на българската попмузика.

неделя, 6 март, от 17.00 часа
По публикацията работи: Слави Георгиев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна