Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Република Казахстан – 20 години по пътя на независимостта

 Кулата Байтерек, символ на Астана, столицата на Казахстан.
Снимка: Посолството на Република Казахстан в Република България
От Алтай и Заратустра до днешното културно многообразие на „Великата степ”

Когато преди 20 години Казахстан провъзгласява своята независимост, пред страната се откриват нови перспективи. Предстоят години, изпълнени с амбиция и надежди, но и с много колебания и несигурност. За пореден път този народ е изправен пред нови и неизвестни предизвикателства. Много са историческите превратности, които често са разколебавали увереността на казахите, че пътят, по който са тръгнали, е верният път. А неговото начало се губи в VI век, в годините, когато с меч и мечти е сложено началото на тюрското ханство. Били са необходими още четири века, за да бъде основана държавата на казахстанците, която през 1219-1221 г. вече е важна част от Златната орда. С възникването на Казахското ханство през XVI век укрепва надеждата за самостоятелност. Но само временно. Защото през XVII век започва присъединяване на отделни части на Казахстан към Руската империя. Процесът приключва през 1860 г. с цялостното завладяване на Казахстан от Русия. И така – до 16 декември 1991 г.
Днес Казахстан е една от най-големите държави в света. На нейната територия от 2 717 300 (кв.км), са разположени равнини, степ, тайга и каньони, снежни планини и пустиня. Макар и рядко населена – 15 000 000 д. – тя е кръстопът на религии и култури. Или, както казахстанците предпочитат да представят своята държава: „Казахстан е място за срещи на религии и цивилизации”.
Тук почиват мощите на един от светците на руската православна църква отец Себастиян Карагандински, тук е изживял своите последни дни почитаният сред тюркските народи ислямски мислител и просветител ходжа Ахмета Ясауи. В Алмаатъ се намира едно от светите места за евреите – гробът на равина от Любавич. В редица древни манускрипти на последователите на индуизма Казахстан се споменава като далечна, благословена „северна земя – прародина”. А сред безкрайните простори на Саръ-Арка и край Иртиш, могат да се видят и останки от будистки манастири. Легендите разказват, че от полите на великата и тайнствена планина Алтай води началото си земният път на митичния Заратустра – основател на зороастризма.
Със своите успешни практики в междунационалното и междурелигиозното общуване Казахстан успява да впечатли много световни общественици и политици. Когато през септември 2001 г. папа Йоан Павел II посещава страната, той говори с особено чувство на респект за „мира и разбирателството във Великата степ”.
Макар и да не е признат за културна ценност, не може да не се спомене като уникална забележителност най-големият космодрум в света – Байконур, който също е част от визитката на Казахстан. След построяването му през 1955 г. оттук е изстрелян първият в историята изкуствен спътник на Земята (Спутник-1 през 1957 г.) и е излетял първият космонавт (Юрий Гагарин през 1961). От Байконур са излитали корабите „Восток”, „Восход”, „Союз” и орбиталните станции от серията „Салют” и „Мир”, първата руска совалка Буран, както и много изкуствени спътници и междупланетни космически апарати. Байконур е единственият космодрум, предназначен за изстрелване на всякакви типове ракети-носители.
Най-големият град в Казахстан – Алма-Ата, е построен върху древно селище от III век пр.Хр., носещо името Алмаи. Тук се намира централният държавен музей и музеят на казахските музикални инструменти, Панфиловият парк – с най-високата дървена сграда в света: руската православна катедрала „Зенков”, от 1904 г. и други културни паметници.
Столицата Астана е основана през 1830 г. и по-късно от малка крепост прераства в град. През 19 век той се превръща във важен геополитически център за цялата област. Днес в този град могат да се видят много забележителности, между които редица музеи с богати колекции от артефакти и сгради с интересна архитектура.
Особено впечатляваш е фонтанът „Живото дърво”. Получава името си от характерната форма и е построен по проект на Азат Боярлин. От четирите страни на фонтана са разположени животни – вол, кон, камила и овен. Всяка фигура на животното е с глава на дракон – символ на мъдростта. Фонтанъг отразява вечния кръговрат на живота.
За културното наследство на Казахстан, неговите музеи и исторически забележителности продължаваме разговора в събота с нашия събеседник в студиото – Н. пр. Темиртай Избастин, ръководител на дипломатическата мисия на Република Казахстан в София.

събота, 5 март, от 15.00 часа
По публикацията работи: Божидар Любенов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени