Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Големият латвийски диригент Илмар Лапинш гостува на Симфоничния оркестър на БНР на 11 март – на живо от зала "България" от 19.00 часа

Билети на касата на „Кантус Фирмус” в зала "България" и на ticketsbg.com

В програмата:
В. А. Моцарт – Масонска траурна музика
В. А. Моцарт – Концерт за пиано и оркестър № 12 К 414
П.Чайковски –Сюита № 4 „Моцартиана”

Илмар Лапинш е роден през 1944 г. в Рига. През 1967 завършва Ленинградската консерватория като виолист, а през 1970 г. се дипломира със специалност оперно-симфонично дирижиране в класа на професор Иля Мусин.
От 1970 г. дирижира различни симфонични оркестри в бившия Съветски съюз: Татарската опера и балет, Ярославската филхармония, Оперния театър на гр. Уфа, Симфоничния оркестър на Томск, Свердловск и др.
Бил е главен диригент на Националната опера на Белград, Нов виенски камерен оркестър, Виенската камерна опера, Teatro Filarmonico di Verona (Италия), Националната опера в Скопие (Македония) и оперния театър в Литва.
През 2008 г. излиза книгата му „Националност – музикант!”.
Гастролирал е в Украйна, Беларус, Узбекистан, Армения, Грузия, Литва, Латвия, Естония, България, Монголия, Унгария, Чехия, Словения, Босна и Херцеговина, Македония, Австрия, Германия, Испания, Италия, Швейцария, Швеция, Китай и др.
От 1 август 2009 г. Илмар Лапинш е главен диригент и художествен ръководител на Симфоничния оркестър на филхармонията в Иркутск.
Участвал е в жури на конкурси във Виена, Краков, Загреб, София, Варшава, Будапеща, Залцбург, Париж.
Илмар Лапинш е заслужил деятел на изкуствата на Руската федерация (1989) и почетен гражданин на република Австрия (1994).

Йовчо Крушев
е роден на 1 септември 1957 г. в гр. Попово. Концертира активно още като ученик. Преди да навърши 18 години е приет за студент в Българска държавна консерватория (днес НМА “Панчо Владигеров”), специалност пиано при проф. Джулия и Константин Ганеви (1979) и композиция при проф. Александър Райчев (1984). Лауреат е на международните конкурси за пианисти: “Виоти”, Верчели (Италия) (II награда, 1978); “П. И. Чайковски”, Москва (Русия) (V награда, 1986).
Йовчо Крушев гостува на всички авторитетни сцени в България, както и на всички български симфонични оркестри. В обширния му репертоар присъстват и много рядко изпълнявани и премиерни произведения, включително на български композитори. Осъществява редица записи за БНР. За постижения в изпълнителското изкуство е удостоен с “Кристална лира” (1999); “Золотая муза” за принос в популяризирането на руската музика в България (2001); Специална награда на Салона на изкуствата в НДК за интегралното изпълнение на камерните творби на Сергей Рахманинов, с над 20 първи изпълнения (2003), „Златна Лира”(2007). През 2008 г. е удостоен с най-високата степен на орден „Св. Св. Кирил и Методий – огърлие” за особено значими заслуги за развитието на културата и изкуството в България.
Пианистът изнася стотици самостоятелни концерти, с успех гастролира в десетки страни.
Йовчо Крушев е автор на: симфония, концерти и други произведения за симфоничен оркестър; камерно-инструментални творби, сред които преобладават пиеси за пиано; вокална и хорова музика; музика за детска куклена постановка и др. Много от творбите му са записани в БНР и издадени, изпълняват се в България и в чужбина, ползват се в процеса на обучение на инструменталисти и хорови диригенти в НМА „Проф. Панчо Владигеров” и др.
От 2003 до 2008 провежда майсторски класове в Сеул.
Йовчо Крушев преподава пиано, композиция, четене и свирене на хорови и оркестрови партитури в НМА „Проф. Панчо Владигеров”.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени