Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ХV София филм фест събра хиляди зрители още в първите фестивални дни

Кадър от филма „Изгнаници” на Отар Йоселиани, който е специален гост на 15-ия София филм фест и тазгодишният носител на Наградата на София на Столична община за приноса му към киноизкуството.
Снимка: БГНЕС
Безспорно най-голямото културно събитие на седмицата е започналияТ 15-ти юбилеен Международен София филм фест (БНР е съорганизатор на фестивала). Толкова години 5-те киносалона, в които от сутрин до вечер се прожектират гостуващите филми се превръщат в своеобразен оазис, в който любителите на изкуството оценяват времето си и осмислят дните си чрез стотиците творби преминаващи през екраните.
В препълнената зала 1 на НДК гости и зрители аплодираха „Черният лебед”, един от най-дискутираните световни филми напоследък, за да се убедят, че изпълнението на Натали Портмън заслужено получи „Оскар” и „Златен глобус” за най-добра женска роля. С невероятна виртуозност актрисата пресъздава образите на тъмната и светлата страна, които всеки един от нас носи в себе си, подобно на белия и черния лебед в шедьовъра на Чайковски.
Но в истинска храна за душата се превърна срещата на зрителите с прочутия грузински режисьор Отар Йоселиани. Живеещият във Франция творец се оказва абсолютен бунтар - и днес, въпреки своите 77 години. Филмът му „Шантрапа” (преведен като „Изгнаници”) носи автобиографичния елемент на мачкания от цензурата в своята родина герой – Никола, който търси път към свободна и демократична Франция, където съвсем скоро отново започва да се чувства несвободен. Шантрапа може да бъде преведено буквално като „човек, който не играе по свирката на другите”. Как именитият режисьор обяснява ситуацията в съвременното кино можете да научите от звуковия файл.
По публикацията работи: Светла Милчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна