Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френският институт празнува 20 години в България

На снимката: Директорът на Френския културен институт Дидие Талпен.
Снимка: Френски институт в София
С грандиозна културна програма Френският институт ще отбележи 20-годишнината от основаването си в България. Празничната програма включва 20 изключителни събития по повод честването. Изискани изложби, много музика, театър, опера и балет, както и Седмици на френското кино и френската кухня, и още много изненади ще зарадват ценителите на изкуството. Всички тези изненади очакват българската публика до края на 2011 година в София.
Френският институт се намира в центъра на София в близост до площад "Славейков" в сградата на бившия културен институт на ГДР и отваря врати за публика през месец май, 1991 г. Посланик на Република Франция по това време у нас е Н. Пр. Рюмелард, а директор на института – Клод Тайон. В началото институтът функционира само като библиотека, но още на следващата година се организират първите езикови курсове и прожекции на френски филми, които са част от многобройните инициативи на Френския институт.
Новият директор на Френския институт - известният диригент Дидие Талпен и Мария Конакчиева, завеждащ отдела „Връзки с обществеността” към институцията, разказаха в „Артефир” за предстоящите събития и какви са приоритетите на Франция за развитието на културните отношения между двете страни.
По публикацията работи: Невена Праматарова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!