Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разпятия и рицари на книгата

Снимка: Архив

В деня, в който християните се смиряват пред жертвата на Иисус Христос, приел разпятието в името на човеците и ден преди Международния ден на книгата и авторското право в „Артефир” търсихме отговор на въпроса: Доколко изкуствата забелязват и лекуват духовните рани на съвременния човек?
Наши събеседници бяха: Веселин Тодоров, председател на Асоциация „Българска книга” и издател, от когото чухме повече за бъдещето на книгите и за настоящето на издателите.
Славчо Атанасов, кмет на Пловдив и носител на званието Рицар на книгата за 2011 година, който посочи конкретните стъпки към опазването на българската духовност още от училище.
Стойо Вартоломеев, издателят, който може да постави диагноза на обществото според книгите, които хората четат.
Професор Владимир Кршиванек, поет, писател и председател на Сдружението на чешките писатели, който преди дни представи пред българската публика своята нова стихосбирка „Есенна сянка на любовта”.
В една книга - Библията, са свидетелствата за саможертвата на Христос. С чистата си вяра християните са превърнали тази книга в път към вечността. И човечеството естествено очаква от словото чудодейна сила. Навярно затова хората подсъзнателно търсят във всяка книга щит срещу забравата… Затова тези, които създават книгите, освен всичко друго, изпълняват и благородна мисия.

По публикацията работи: Дарина Маринова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени