Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненада – или добре забравеното старо! Отново за първата българска рок-опера...

Снимка: Архив
Преди около 12 години – в средата на юли 1999, в разгара на летните жеги и заслужените редакторски отпуски, водещата на тогавашното предаване за популярни сценични жанрове, което се наричаше „Фантомът на чардаша” – Румяна Каракостова, записа любопитен разговор със създателите на (както се оказа!) Първата Българска Рок-опера! Тя датира от края на 1983 година, заглавието й е „Рицарят си ляга рано”, сюжетът – средновековен, музиката – рок и поп, авторът – архитект. Всъщност, авторът на либретото и музиката, който се казва Иво Венков, има солидна музикална подготовка и завидна наследственост, тъй като е близък роднина на прочутия български композитор, особено изявен в популярните сценични жанрове – Димитър Вълчев. Тъй или иначе, за своя професия племенникът на Димитър Вълчев – Иво Венков, избира архитектурата, която вече около две десетилетия успешно упражнява в САЩ. Продължава обаче да пише и музика – дори сценична, като например серията балетни сюити „По-близо от Килиманджаро” от 2009, събрали изразни средства от класиката, джаза, рока и дори хип-хопа. А през 2010 Иво Венков решава да възобнови спектакъла от 1983 в условията на ултрамодерното студио на друг успешно реализиран в САЩ българин – Владимир Тодоров.
В специалния Интернетсайт на рок-операта, авторът пише: „Сега – поглеждайки отново либрето и музика 26 години по-късно – свежестта на идеи и израз просто ни предизвика да възобновим проекта, но със съвременни средства и визия. Нов аранжимент, разширено звучене, повече сценично време за танц, обиграване и просто наслагване на звука.
И тъй като сюжетът на рок-операта е стар почти като света – притча за властта и конформизма - общо взето смешна, но като цяло вярна и малко цинична на финала, възраждането на това представление ни се стори подходяща идея за първото десетилетие на новия век и съвременните геополитически тенденции...”
За нас, звездните наследници на „Фантомът на чардаша”, историята на жанровете в България е особено важна, затова днес – само три дни след всенародния празник на родната писменост и култура, ви предлагаме да си припомните онова предаване на Румяна Каракостова от 16 юли 1999, в което за първи път в българския ефир бе представена първата в историята българска рок-опера – „Рицарят си ляга рано”.

петък, 27 май, от 14.00 часа
По публикацията работи: Цветана Тончева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна