Еротична изложба на младата бесарабска българка Йона Тукусер

Снимка: Архив

Това са маслени платна, обединени от сюжети, като еротиката, самотата, любовта  или от обикновените неща в живота. Не само защото е студентка на професорите Андрей Даниел и Теофан Сокеров, в работите й личи увереност, сила на маската, виждаме ярка и мощна палитра. В експозицията на Йона се отделя картината „Мутант”, една почит към жертвите в атомната катастрофа в Чернобил.
Ето какво разказа младата авторка Йона Тукусер в „Артефир”: „Наистина има сила, заряд, енергия в моите картини, което не е случайно. Аз съм търсила това в продължение на една година. Завърших художествената академия през 2010 и от тогава подготвях един проект, който беше показан в „Червената къща” - „Глад”. От този момент изчиствах стила и наблягах на силата на живописта. Продължавам така. Сега правя тази изложба „Еротика”. Наистина, често пъти като колорит сюжета води, картините не са еднакви, не са еднообразни. Има и социална посока на творбите. Няма случайни неща. Тази картина „Мутант” за Чернобил настина не е отблъскваща, защото използвам цветове, които отварят душата на човек. В същото време виждаме сюжета на нещо потресаващо - това е един мутант, това е бягство от обикновеното естетизиране, идеализиране на човешкото тяло. Погледът ми е отправен към звяра в човека. Това е една мутация по-скоро на душата. Аз се показвам видимо в тази творба. Това е един идеален сюжет. Аз съм украинка, но се усещам  като бесарабска българка. Родена съм в южната част на Украйна, където хората са по-различни. На мен в душата ми винаги гори едно огънче. Усещам се като доста южен човек. Предпочитам да използвам цветовете на светлината, ведростта. Цялата изложба вдъхва сила, енергия и топлина. За разлика от изложбата ми „Глад”, където всичко е мрачно и тъмно, сега се постарах да се представя в другата си светлина. Еротиката е една вечна тема, тя е класика, поглед към душата на модела. Специално искам да благодаря на галерия „Алфиани”, че ми разрешиха да изложа творбата си „Мутант”, защото я предлагах в други мои експозиции, но получавах отказ от другите галерии. Благодаря им, че ми повярваха. Те всъщност вярват и залагат на таланта на младите хора, което говори за перспективно мислене.”

Още от категорията
Доц. Ружа Маринска

Доц. Ружа Маринска: Изданието "Цанко Лавренов" е уникално събитие за българската култура

Том с 520 страници статии и репродукции на картини е резултатът от труда на екип изследователи, фотографи, художници, книгоиздатели, спонсори, обединени от усилията на фондация „Цанко Лавренов“. Пътят до тази книга е около тригодишен, но за Лаврен Петров той започва преди повече от две десетилетия, когато младият изкуствовед добива ясна представа за..

публикувано на 16.11.18 в 16:35
Актьорите Валентин Ганев, Линда Русева, Мая Бабурска, Кирил Бояджиев и Иван Петрушинов (отляво надясно)

Рецептите за щастие на кабаре "Фата Моргана"

В приглушения полумрак на кабарето „Фата Моргана“, едно от култовите предавания на редакция „Хумор и сатира“, ще се разиграят фатални страсти и драматични диалози, дреболии ще преобърнат представата ни за света и времето, заклинания ще разтърсят суеверните, а задълбочени размисли ще покажат пътя на родната икономика. Текстовете оживяват с гласовете на..

публикувано на 16.11.18 в 16:15
Н. Пр. Франсоа Бонтан, посланик на Кралство Белгия в България

Н. Пр. Франсоа Бонтан: Белгийците са прагматични, но умеят да мечтаят

Белгийски дни в София  се провеждат за 13-ти пореден път и тази година ще продължат до 23 ноември.  Докато в началото, преди 13 години идеята е била белгийската общност  да се обедини   с български партньори по определени теми – храна, кухня и култура, постепенно в програмите на Дните започват да се добавят други акценти, най-вече бизнес..

публикувано на 16.11.18 в 15:44
Лорина Камбурова в студиото на „Време и половина“

"Време и половина" за Лорина Камбурова

Модерно българско село, запазило духа на всичко родно и добре познато, а едно момиче рисува, за да забрави или пък, за да продължава да помни. Имаше време, в което, ако останете на въпросния телевизионен канал, който излъчва тази приятна картинка, можеше да видите също това момиче да обикаля познати и непознати български места. Казват, че в нея можеш да..

публикувано на 16.11.18 в 15:22
Миро Гавран

Миро Гавран за "Ясна поляна" на българска сцена: Като автор съм повече от доволен

Снощи в театър 199 беше премиерата на спектакъла  „Ясна поляна“ от Миро Гавран с режисьор Иван Урумов. Оригиналното заглавие на пиесата е „Чехов каза сбогом на Толстой”, а световноизвестният хърватски писател и драматург също гледа постановката тук в София.  "Изключително съм доволен от това как е направена пиесата. Четиримата актьори дадоха..

публикувано на 16.11.18 в 15:22

Христос без брада. Какво намериха археолозите в пустинята Негев

Археолози от университета в Хайфа са открили в древновизантийска църква в пустинята Негев, която е обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО, уникално изображение на Исус Христос, съобщава The Times of Israel. Историците са открили поразителна рисунка на тавана на древния храм, който е силно разрушен. Смята се, че църквата е построена в..

публикувано на 16.11.18 в 13:45

Храна за обич

Имаше време, когато прекрасната Таня Шахова – актриса, писателка – разностранна, странна, та имаше време, когато Таня активно сътрудничеше на Радиотеатъра. И така, ние съхранихме нейните очарователни и светли истории във фонда си. Днес ви предлагаме да чуете една от тях, създадена през 2002 година „В кухнята“. Какво може да става там? Докато бързаме,..

публикувано на 16.11.18 в 13:40