Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елена Йончева за Международния фестивал на късометражното кино в Балчик

„Има много голямо разнообразие в документалните, игралните филми, експерименталното кино” - каза за предаването „Артефир” членът на журито Елена Йончева.
„Документалните филми са 29 и все още сме гледали твърде малко от тях. Два филма бяха развълнували голяма част от публиката, направиха впечатление. Единият е за италианския фотограф Оливиеро Тоскани, а вторият е за анимационния герой Дани Бой, произведен от полски екип. Ако говорим за документалистика ще кажа, че горещи точки има навсякъде, където журналистът прави с голямо откровение филма си. Истината невинаги е удобна. Възможно най-точно трябва да се поднесе истината, за да стигне до повече хора. Винаги съм се изненадвала, когато мои колеги у нас и в чужбина са ми казвали че имат някакви проблеми, че са притеснявани, че не се чувстват достатъчно комфортно. Аз смятам, че професията на репортера е да не се чувства комфортно. Ако репортерът няма проблеми, той просто е дописник, просто една дръжка към микрофона. Нормално е да преодоляваме трудности, защото това е нашата професия.
Винаги съм се интересувала само от актуалните събития. Кое е разковничето за един добър документален филм ми е трудно да кажа. Журито е изцяло дамско. Смятам, че колкото и да са различни нашите мнения, те ще са аргументирани. Професионализмът ще е на първо място при оценяването. Мъжете имат своите предимства в отношението си към света, както и ние, но ние сме по-чувствителни, по-компромисни, по-търпими. В това отношение ние повече можем да изслушваме събеседниците си и да ги разбираме.”
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна