Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В летните нощи от 4 юли в 2 ч. след полунощ - Запазена марка "Радиотеатър"

Снимка: Архив
Вече традиционно през летните месеци „Христо Ботев” предлага на слушателите си ваканционна програма.
Започваме на 4 юли през нощта с „Климати” на Андре Мороа, роман, който отдавна принадлежи към модерната класика и е от тези литературни произведения, които са оставили следа, защото са променили нещо в разбирането ни за собствените ни поведенчески модели. Това е заплетен психологически роман, предлагаме ви го в две части - на 4 юли и на 5 юли през нощта.
И в сряда, на 6 юли, един от любимите ми автори, за когото с още по-голямо основание може да се каже, че е променил възприятията на вече не едно поколение - Карлос Кастанеда. Постановката е от преди повече от двайсет години и заглавието на радиоверсията е „Уроците на дон Хуан”, но всъщност става дума за драматизация на романа „Пътуване към Икстлан” - първият български превод на Кастанеда, който в края на 80-те публикува издателство „Народна култура”. Драматизацията е на Елена Хазърбасанова, а постановката - на Георги Морянов.
И през нощта на 7 юли, четвъртък, Херман Хесе, „Аугустус” - ранна новела, в която вече може да се предусети характерният почерк на майстора.
На 8 юли през нощта - „Дъжд” по разказ на Съмърсет Моъм, който наистина може да се нарече малък роман. Многобройните почитатели на този автор едва ли имат нужда от повече реклама.
В събота, на 9 юли, „Рицарят Синята брада” по романа на Макс Фриш. Драматизацията е на Свилен Чорбаджиев.
Искам да се спра специално на неделната нощ, защото лично аз обожавам Ерих Кестнер. Той, разбира се, е известен най-вече с романите си за деца, но е писал и за възрастни. „Фабиан” ни пренася в Берлин от 20-те години, с абсолютно неподражаемата му атмосфера. А Ерих Кестнер е все така мъдър, ироничен и човечен. Драматизация и постановка - Николай Колев.
В нощта на 10 юли слушайте „Фабиан” от Ерих Кестнер.
По публикацията работи: Ина Вълчанова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени