Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Монтесума” опера в три действия от Карл Хайнрих Граун (съдържание)

Либретото е написано от патрона на композитора Фридрих Велики, император на Прусия
Премиера: 6 януари 1755 г.

Действащи лица и изпълнители:
Ерисена – сопран
Евпафориче, кралица, съпруга на Монтесума – сопран
Фердинанд Кортес, испански конкистадор – контратенор
Монтесума, император на ацтеките – контратенор
Нарвес – контратенор
Пилпатое – сопран
Тезевко – тенор

„Монтесума” е една от 20-е опери, написана от Граун за Дворцовия театър, открит през 1742 г. с друга негова опера „Цезар и Клеопатра”. Със своя екзотичен сюжет Монтесума има и най-щастлива съдба. След 1771 г. е забравена и се завръща на сцената едва през 1936 на немски език, както и през 1981 с постановка в Берлин. На следващата година тази постановка е играна и в Байройт, а през 1986 – в Дойчеопер в Берлин.
През 1887 г. триумфира на фестивала на двата свята в Сполето, Италия.
Сюжетът с екзотичен характер е на Джироламо Джусти, по този сюжет е създал едноименна опера и Вивалди през 1733 г. Той е използван и като основа за либретото на операта на Граун. Негов автор е император Фридрих Велики. Той описва Монтесума като одухотворен и миролюбив господар, управляващ огромна, просперираща империя, за чиито златни съкровища се носят легенди. Кортес е представен като безскрупулен мошеник, който с името на бога и на краля на Кастилия разрушава цяла империя и нарушава общоприетите закони на гостоприемството.
Историческата личност Монтесума ІІ е роден около 1466 г. и е царувал между 1502 и 1520 г.

Съдържание
І действие
Царуването на Монтесума е изпълнено с щастие и мир заради сватбата с кралица Еупафориче. Но внезапно пристига вестта за дебаркирането на мистериозни войни, притежаващи божествена сила. Благородният Монтесума се готви да ги посрещне с щедри дарове. Въпреки предчувствията и предупрежденията на кралицата, императорът кани в двореца си Кортес.

ІІ действие
Приети с щедрост и обич, испанците завземат кралския дворец и предават гостоприемството на Монтесума. Той е арестуван и хвърлен в тъмница, а кралицата трябва да стане съпруга на Кортес. Еупафориче подготвя бунт, въпреки че получава вест, че племенникът на Монтесума е преминал на страната на конкистадорите. Тя все още се надява, че ще получи подкрепа в битката със завоевателите.

ІІІ действие
Еупафориче търси възможности да помогне на Монтесума да избяга, но опитът е разкрит. Разярен, Кортес извежда затворниците и пред всички казва, че ще помилва Монтесума, ако разруши езическите богове и се откаже от царския трон и своята кралица, и ги предаде на испанците. Това не се налага да бъде направено, защото Еупафориче запалва града и двореца – всички съкровища, които испанците са завоювали са разрушени и изпепелени. Триумфираща кралицата се самоубива, а Кортес вдига войските си за отмъщение.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна