Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският игрален филм „Кецове” с две награди на Международния московски кинофестивал

Българският игрален филм „Кецове”, режисьорски дебют на Иван Владимиров и Валерий Йорданов, получи две награди. Журито на Федерацията на киноклубовете на Русия присъди наградата на „Кецове” за най-добър филм в основния конкурс. Филмът получи и наградата на журито „Специално отбелязване”, като изтъкна високото режисьорско майсторство на филма. Режисьорът Валерий Йрданов с подробностите:
„Ние не присъствахме на церемонията. Бяхме само за показването на филма пред журналистите и за премиерата на филма. От телевизията научих за наградите. Членът на журито Николай Досталов ми се обади веднага след церемонията. Каза, че за него и Джералдин Чаплин това е филма на фестивала. Страшно много се развълнувах, защото наградата дойде след много спорове и дискусии.
Разбрах, че фаворит за специалната награда „Сребърен Георги” на фестивала е станал руският филм „Шапито шоу”, който ни изпреварва само с един глас. Това няма значение, защото за нас е голяма чест, че Николай като ми се обади ми каза да прегърна актьорите си, защото са най-добрите актьори на фестивала.
За премиерата на есен сме поканили Джералдин Чаплин и Николай Досталов. Сега предстои прожекция в Карлови Вари на 5, 6 и 7 юли. Още след първата прожекция пред журналистите усетихме, че нещата са добре. Не съм очаквал такъв интерес. В зала с 1500 места нямаше свободно място. Вкарвахме нашите хора през задния вход. Положителни статии има в „Дейли”, в „Евро нюз” пр. Всичко е повече от добро. Това е успех на българското кино, не само наш.”
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени