Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Победителят във фолклорната класация „Надпяване” за месец юни е песента „Раду ле” в изпълнение на Стоян Физиев

Снимка: личен архив
Стоян Физиев е роден в гр. Бургас през 1976 г. Запален е по народната музика от баща си Никола Физиев, чиито песни не спират да звучат в семейството му и до днес. От малък започва да се занимава с народни песни - първият му учител е Райна Куртева, ръководител на група за изворен фолклор при читалище „Изгрев”, гр. Бургас.
През 1990 г. е приет в Средно музикално училище (СМУ) „Филип Кутев”, гр. Котел със специалност „народно пеене”, a след завършването на средното си образование е приет в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ), гр. Пловдив.
Започва работа като преподавател в ОДК – гр. Созопол, след което е един от ръководителите на фолклорна формация „Тракийче” при читалище „Любен Каравелов”, гр. Бургас. Негови ученици са приети в СМУ „Филип Кутев” и са носители на престижни награди от конкурси.
Стоян черпи от фолклорния извор с помощта на Кера Терзиева и Васил Инджов.
Песента на месец юни „Раду ле” е от с. Момина църква. Песните в изпълнение на Стоян Физиев са от Западна Странджа и от Лозенградско. В тях се преплита орнаментика както от Странджа, така и от Тракия.

Чуйте песните, които продължават в класацията.
По публикацията работи: Валентин Атанасов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени