Метъл-балет със световна премиера в Бургас

Снимка: Архив
Класически балет върху метъл-музика! Това се заеха да направят в експерименталното студио на Левон Манукян. Спектакълът се нарича „Дежа вю”. Ето какво сподели Левон Манукян за „Нашият ден”:
„Това е една доста интересна провокация за нас. В световен мащаб няма създаден метъл-балет по всички закони на балета като изкуство - либрето, структури, форми. Чрез метъл-музика успяваме да съчетаем хореографията по един много интересен начин - класически с балет, метъл, музика. Хубавото е, че се изпълнява и става на живо от симфоничен оркестър, Колегиум Музикум”. Песните са оркестрирани от мен и моят колега Петко Ганев. Използваме музика от световноизвестни групи.
Този балет не е ограничен в рамките на метъл обществото, въпреки че следва естетиката на метъла. Това не проличава в либретото, създадено от Ира Манукян специално за балета. Прави се изцяло с млади хора”.
Допълва го хореографката Ана Пампулова: „Различното е това, че никой досега не свързвал метъл-музика с палцова техника. За мен е огромно предизвикателство да намеря точното движение, което да съответства на музиката, да я подчертае и да намеря връзката между музика и движение. По моя идея се включи участие и на мултимедия, така че имаме една триизмерност в спектакъла. Създава се невероятно усещане за симфоничност и бенд.
Като режисьор следвах либретото, но не винаги в танца е необходимо всичко да бъде много точно казано. Именно затова е киното, между три жанра в изкуството е много по-точно и по-ярко. Самото съчетание прави сам по себе си уникален спектакъл.”
Още от категорията

Тандемът Теодосий Спасов и Иван Шопов обединиха талант за пореден път в новия проект " InFusion"

На 24-ти ноември в "Пространство 108" в София с концерт ще бъде отбелязана премиерата на най- новия проект на етно- джаз музиканта Теодосий Спасов и Иван Шопов- програминг и китара. InFusion (Вливане) е заглавието, на този истински космополитен и вдъхновен от световното културно многообразие албум.  Особеното в този проект е, че  в записите на всички..

публикувано на 20.11.18 в 16:33

Камен Чанев: „Аз съм обикновен човек, който обича работата си”

Тази вечер е второто представление на „Палячи” – съвместна продукция на Старозагорската опера и цирк „Балкански”. В ролята на Канио гостува Камен Чанев, един от най-забележителните български тенори. След 25 години на оперната сцена, репертоар от над 30 главни роли и успешни спектакли в най-известните оперни театри по света, Камен Чанев..

публикувано на 20.11.18 в 12:15

Световноизвестен тенор и полско сопрано ще пеят в Монтана

Монтана ще отбележи 127-ата годишнина от обявяването на градския си статут с концерт на световнопризнатия оперен певец Калуди Калудов, съобщават от Общината . Тенорът, заедно със сопраното Анна Дитри-Калудов, ще представят на сцената на Драматичен театър „Драгомир Асенов” любими оперни арии и дуети, популярни италиански канцонети и..

публикувано на 20.11.18 в 08:30

"Балканска носталгия" в концерт с класика, фолклор и джаз

Концертът “Балканска носталгия“ ще събере на една сцена в зала "България" на 20 ноември от 19 часа превъзходни музиканти, които работят в различни жанрове. Кросоувърът обаче не е новост и по нашите ширини, така че фолклорът се просмуква в творчеството на много автори. За този концерт Кварто квартет са си поканили гости: Георги Андреев -..

публикувано на 19.11.18 в 18:09

Англичанинът Том Одел с трети албум

На 15-ти февруари 2019-та годин в зала 1 на НДК в София ще се състои първият концерт на Том Одел в България. Още с дебютния си албум „ Long Way Down “ от   2013-та година, 27-дем годишният англичанин  бе приет като талантлив певец и автор, който съчетава емоционалното си пеене, акомпанирайки си отлично на пианото. Добре..

публикувано на 19.11.18 в 16:01

Фолклор и метъл – мисията възможна

Фолклорни влияния и елементи в метъл музиката – свое изследване по темата  ще представи  Рада Бонева, студентка в Софийския университет. Презентацията ще се състои на 27 ноември от 19.30 часа в рамките на инициативата "Докторантски чай" на столичната улица "Триадица" 4.  Изследването може да се разглежда като мост между настоящето и миналото,..

публикувано на 19.11.18 в 13:54

Концерт за смартфони и симфоничен оркестър

Зрителите могат да участват със смартфони в концерта на Нов симфоничен оркестър тази вечер от 19.30 ч. в Руския културно-информационен център в София - по програмата на Европейската мрежа на оркестрите. Диригент е Борислав Йоцов, съобщава БТА. Посетителите ще проследят развитието на инструментите в оркестъра - от най-стария от преди 43..

публикувано на 19.11.18 в 11:47