Eмисия новини
от 19.00 часа

Метъл-балет със световна премиера в Бургас

Снимка: Архив
Класически балет върху метъл-музика! Това се заеха да направят в експерименталното студио на Левон Манукян. Спектакълът се нарича „Дежа вю”. Ето какво сподели Левон Манукян за „Нашият ден”:
„Това е една доста интересна провокация за нас. В световен мащаб няма създаден метъл-балет по всички закони на балета като изкуство - либрето, структури, форми. Чрез метъл-музика успяваме да съчетаем хореографията по един много интересен начин - класически с балет, метъл, музика. Хубавото е, че се изпълнява и става на живо от симфоничен оркестър, Колегиум Музикум”. Песните са оркестрирани от мен и моят колега Петко Ганев. Използваме музика от световноизвестни групи.
Този балет не е ограничен в рамките на метъл обществото, въпреки че следва естетиката на метъла. Това не проличава в либретото, създадено от Ира Манукян специално за балета. Прави се изцяло с млади хора”.
Допълва го хореографката Ана Пампулова: „Различното е това, че никой досега не свързвал метъл-музика с палцова техника. За мен е огромно предизвикателство да намеря точното движение, което да съответства на музиката, да я подчертае и да намеря връзката между музика и движение. По моя идея се включи участие и на мултимедия, така че имаме една триизмерност в спектакъла. Създава се невероятно усещане за симфоничност и бенд.
Като режисьор следвах либретото, но не винаги в танца е необходимо всичко да бъде много точно казано. Именно затова е киното, между три жанра в изкуството е много по-точно и по-ярко. Самото съчетание прави сам по себе си уникален спектакъл.”
Още от