Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четвъртата археологическа експедиция „Кракра” започва в Перник

„Днес започва четвъртата археологическата експедиция Кракра”, в която ще вземат участие около 100 деца - каза за „Нашият ден” Аделина Любомирова, началник-отдел „Образование” в Перник.
„Експедицията се провежда под патронажа на кмета на Перник. Възрастта на децата е 15-19 години. Те се запалиха по археологията и често участници в експедицията после започват да учат археология или история. В Перник са малко младите хора, които гледат в различни посоки. Повечето са ангажирани с проучването на миналото на родния си град и са с желание да направят повече за археологията и все повече хора да научават колко значимо място е техния град. Василка Паунова от Регионалния исторически музей ще бъде научен ръководител. Тя се занимава от години с това. Проучват некрополите на средновековния град, работят по един макет на Пернишката крепост, екскурзоводи са, докато трае експедицията, почистват подходите към самия хълм.
Новото тази година е, че ще работят и на грънчарско колело, ще научат как са се правили съдовете през Средновековието. Това смятам, че е  достатъчно да грабне интереса на едни положително настроени млади хора.”

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна