Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Софийският исторически музей най-после със свой дом

Скоро в ремонтираната сграда на бившата Централна минерална баня ще отвори врати Софийският исторически музей. Посетителите ще могат да видят над 120 хиляди експоната от историята на столицата.
Снимка: Архив

След дългите години на вечен ремонт, бившата Централна баня в София е на път да се превърне в модерен музей, в който ще могат да се разглеждат над 120 хиляди експоната от историята на столицата. Преди по-малко от месец бяха одобрени над 5.6 млн. лева по ремонтните дейности по програма „Регионално развитие”. Тези пари ще дадат възможност да се завърши всичко започнато и най-късно след две години историческия музей в София ще бъде открит.
Това каза за „Нашият ден” директорът на музея инж. Борис Чилев.
Площта за музейна част е близо 8 дка. Това включва освен експозиционните площи и терен за изграждане на реставрационни ателиета, административна част. В сутеренната част се предвижда изграждане на учебен музей, където в момента се намира работилницата за възстановяване на художествено-керамичните украси тип майолика, която наброява около 128 хиляди елемента. И всичко това се прави на ръка. Ще има информационен център. Централното фоайе ще бъде освободено от експонати, за да се провеждат в него културни прояви.
Това ще бъде едно модерно културно средище и то в сграда архитектурно-художествен паметник на културата в категория с национално значение.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени