Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поредицата „Избрани романи” продължава в лятната програма на Радиотеатъра

Снимка: Архив
Още една седмица можете да слушате романи по радиото в два часа през нощта и ще започнем с „Жак Фаталиста”, драматизация на Ребека Арсениева по романа на Дени Дидро. Всеки път, когато ми се случи да препрочитам Дидро или Волтер, за пореден път се изненадвам, колко съвременно продължават да звучат. И затова в нощта срещу понеделник, 22 август: Георги Новаков, Любомир Младенов и Таня Шахова в „Жак Фаталиста и неговия господар”. Постановката е на Милена Кубарелова.
В нощта срещу вторник продължаваме с класическите заглавия – „Амур и Психея”, една доста свободна версия по мотиви от романа на Апулей „Златното магаре”. Драматизацията е на Хайнц Калау, режисьор е Маргарита Благиева.
И още едно класическо заглавия в нощта срещу сряда – „Кармен” по романа на Проспер Мериме. Драматизация на Невена Тодорова и постановка на Бианка Бенковска. С Мариана Димитрова в главната роля.
В нощта срещу четвъртък ще разнообразим поредицата от романи с една пиеса. Пиесата е „Саломе” на Оскар Уайлд. Блестяща постановка на Ребека Арсениева и в ролите: Милена Живкова, Нина Стамова, Илия Добрев и Иван Андонов.
В нощта срещу петък - „Госпожицата” по романа на Иво Андрич, с гласовете на Николай Бинев, Лидия Вълкова, Мариана Димитрова, Асен Кисимов. Драматизация Светослав Павлов. Постановка Румен Томов.
И тази седмица също най-хубавото идва накрая. „Приключенията на добрия войник Швейк през световната война” от Ярослав Хашек. Познавам много хора, които знаят наизуст цели изречения от тази книга и ги цитират при случай. Аз също имам любима фраза и тя е: „В шест часа след войната при Паливец!”. В толкова малко думи, толкова много вяра в нормалността и здравия разум. Защото, в края на краищата, императорите, правителствата и генералните щабове ще се изморят да вършат идиотщини и ще дойде време за истински важните неща – да се срещнеш с приятели в кръчмата на Паливец и да си поприказваш. Мисля, че ще е честно да предупредя почитателите на Хашек, че в радиоверсията езикът е доста цензуриран. Но затова пък в главната роля е Георги Калоянчев. Драматизацията е на Валентин Георгиев, а постановката на Георги Костов. „Приключенията на добрия войник Швейк” - в две части, на 27 и 28 август, в два часа през нощта. От „Златния фонд” на Българското национално радио.
По публикацията работи: Ина Вълчанова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна