Ретроспекция на песенния фестивал „Бургас и морето”

Снимка: Архив
Единственият и оцелял от времето преди 1989 година песенен конкурс „Бургас и морето” (известен до началото на 90-те години като „Песни за Бургас, морето и неговите трудови хора”) е създаден през 1973 г. В началото конкурсът е организиран от Общинския съвет за култура в Бургас, Българското радио, Българската телевизия, Държавно обединение „Музика” и заводът за грамофонни плочи „Балкантон”.
В първото издание през 1973 г. песента „Зимно море” на Тончо Русев и Петър Караангов, в изпълнение на Мустафа Чаушев, получава първа награда. Много песни от този форум, които са наградени през годините, са се превърнали в любими на много почитатели на българската музика. След 1980 г., така както и на „Златният Орфей” след 1982 г. периодичността на конкурса „Бургас, морето и неговите трудови хора” е нарушена с решение да се провежда през година. След дългогодишно прекъсване, в края на 80-е години конкурсът е възобновен отново през 1996 с активното участие на Стефан Диомов, но вече под името „Бургас и морето”.
До средата на 80-е години песните в конкурса са били съровождани от Естрадния оркестър на Бургас, след което има период, в който те звучат на плейбек, а през последните години - с различни сборни оркестрови формации. На конкурса се връчват: Голямата награда на публиката, на професионалното жури и отделно три награди.
Песните: „Семеен спомен за Поморие” (Атанас Косев, Недялко Йорданов, Стефка Берова и Йордан Марчинков) – втора награда през 1975 г., „Сбогом мое море” (Чавдар Селвелиев, Валери Петров, Катя Филипова) – първа награда през 1981 г., „Песен за стария моряк” (Зорница Попова, Йордан Янков, Георги Христов) – първа награда през 1987 г. и други, които ще имате възможност да чуете в предаването „За българската популярна музика”.

петък, 26 август, от 11.00 часа
Още от категорията

Софийската национална опера и балет обяви премиерните си спектакли за новия сезон

5 оперни и 2 балетни премиери предстоят през сезон 2018/2019 г. на сцената на Софийската национална опера и балет. Първата нова оперна постановка - "Симон Боканегра" от Верди, ще бъде представена на 17-и ноември. През сезон 2018/2019 г. ще бъдат поставени още оперите "Дон Паскуале" от Доницети, "Трубадур" от Верди, „Дон Жуан” и "Аполон и..

публикувано на 15.11.18 в 23:39

„La Joie“ за един по-добър свят

Ако ние сме по-добри, светът ще бъде по- добър! Това е посланието в първия сингъл на Недко Пазвантов, който изгражда музикалната си кариера в Ница, Франция. Песента е „La Joie“ - Радостта. Текстът на френски език си има и официална версия с български субтитри във всички музикални приложения, както и YouTube. До края на годината, на 22..

публикувано на 15.11.18 в 21:21
Кийт Джарет

La Fenice, Фениксът

В срещата ни звучи високотехнологичният фюжън на „Арк трио“ (Arc Trio), в съчетание с музикалната естетика на Кийт Джарет (Keith Jarrett).  На 19 октомври 2018 година на света се появи двоен компакт диск, който съдържа запис на пиано концерт на Джарет, изнесен във Венеция 12 години по-рано. Длъжен съм да кажа, че този албум, наречен La Fenice (Фениксът)..

публикувано на 15.11.18 в 18:01

Даниеле Кордиско със своето трио свири в "Първо студио на БНР"

Преди да  дойдете довечера (15.11.18) на концерта на  Даниеле Кордико в Първо студио на БНР, чуйте интервюто на Бояна Андреева и соловите му изпълнения в "Сценична треска". Така ще го опознаете като човек и музикант. Вчера той посвири с български музиканти в "Чайната" на "Бенковски", а на 17 ноември го очаква  и сцената на Русе Джаз фестивал 2018...

публикувано на 15.11.18 в 16:53

С китара около света

Джаз музикантът Петър Георгиев, познат и като Пешо Китарата, гостува в „Аларма“, за да разкаже с думи и музика на живо за пътешествията си по други континенти, за любовта си към китарата и към планините.

публикувано на 15.11.18 в 09:30
Шърли Менсън

Шърли Менсън

Интересен тембър, специфично пеене, характерно излъчване… каквото и да кажем, ще бъде вярно за Шърли Менсън – шотландска певица и актриса, добре позната като вокалистка на алтернативната рок формация „Гарбидж“, сформирана в Медисън през 1994 г. Членове на групата са Дюк Ериксън, Шърли Менсън, Стив Маркър и Бъч Виг.  Шърли Менсън е родена в Единбург. На 7..

публикувано на 15.11.18 в 09:05

Пианистката Виктория Василенко с два концерта в София тази седмица

Виктория Василенко – една от най-изявените млади български пианистки, си дойде в София за два концерта в концертния комплекс "България". На 14 ноември тя ще си партнира с цигуларя Павел Златаров – концертмайстор на Софийската филхармония, в камерна програма, а в четвъртък ще гостува на Националния ни оркестър под диригентството на Росен Гергов – този..

публикувано на 14.11.18 в 21:27