Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събитията на „Аполония 2011”

От понеделник, 29 август,  Артефир ще бъде територия на Празниците на изкуствата "Аполония" - всеки ден от Созопол очаквайте интересни срещи с писатели, художници, музиканти, режисьори, актьори и фестивално настроение.
Снимка: Архив
Светла Милчева с информация за фестивала в „Нашият ден”:
„Ще започна с едно събитие от вчера, на което присъства и американският посланик Джеймс Уорлик. Много почитатели бяха пристигнали в Созопол от София за премиерата на книгата на бившия министър на образованието и настоящ университетски преподавател Даниел Вълчев. Той ни изненада с невероятно чувство за хумор и с емоционалното си младежко присъствие. Заглавието е „Осем и половина”.
Бяхме и на невероятното изпълнение на екипа на Театър „София” -  „Суматоха” от Йордан Радичков под режисурата на младия Боян Иванов. Един възроден и зареден с много младежки дух спектакъл. Тази вечер феновете на Калин Врачански ще имат шанса да го видят в 18.30 ч. в „Тримата мускетари”.
Филмовата програма е изключително интересна, вчера на пресконференция част от нея беше представена от проф. Божидар Манов: „Наистина много богата и представителна е подборката. В последните 3-4 години в нашето кино има подем
и беше редно той да се проектира в програмата на „Аполония”. Започваме с филма „Подслон”, който вече от една година има много богата фестивална биография и беше обявен за най-добър филм за 2010. Повечето филми са дебюти. Сред премиерите са „Аве” на Константин Божанов, който вече има прожекции в Кан и две награди в Сараево. „Лора от сутрин до вечер” е направен с 10 хиляди лв. приятелски пари, колкото струва част от портфейла на нормален филм. Ето и така може да се прави кино в условия на криза. Между документалните филми обезателно ви препоръчвам „Манчестър Юнайтед от Свищов”. Великолепен филм на Стефан Вълдобрев - актьор, режисьор, музикант, композитор и филмов режисьор.
„В художествената галерия се смесват класика и модерно българско изкуство”
- казва кураторът на изложбата Весела Радоева. „Ние сме на пристанището. Оттук виждаме Военноморското училище, което в една картина от изложбата, от художествения фонд на Външно министерство, ни е изпратил от 50-те години Иван Табаков. Връзката на класиката с модерното е принцип на фестивала „Аполония” и в изобразителното изкуство е лесен за реализация. Палитрата е много богата. Диалогът между визуалните произведения е много лек и когато са качествени и емоционални, в една зала могат да присъстват неща от различен характер и от различно време. Естествено Илия Бешков, макар и 110 г. след рождението му, звучи много съвременно, много топло, носи представата ни за народопсихологията на българина в неговите битови или авторисунки с личните словесни коментари към тях. Същевременно носи великолепната линия на един от най-големите рисувачи в българското изкуство, а може би и в световното, през 20 век. И ако няма това посвещение на изложбата за този толкова сериозен юбилей, вероятно не - изкушените няма да усетят, че работите са правени през 40-те и 50-те години на 20 век. Много млади художници този път няма. Йолов представя скулптура в „Събуденият метал”. Млад за сцената с подводната си фотография и още някои неща над водата е Михаил Заимов. Изненадата идва от Васил Петров със серия  рисунки, направени за „Аполония”.
Тази вечер ще слушаме Камелия Тодорова и Поли Генова. Ще четем Васил Георгиев и Момчил Николов, ще гледаме „Тримата мускетари” и „Лора от сутрин до вечер”.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени