Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес завършва "Световният фестивал на анимационния филм" във Варна

Снимка: Архив
Този фестивал е наследник на известния от 80-те години на миналия век фестивал, чието издание беше през 1989 година. Той беше един от петте най-излъчвани фестивали на анимацията в света. Сега се завръща с 42-та представени филма от 19 страни в конкурсната си програма. С тенденциите в това изкуство в „Артефир” ни запозна Надежда Маринчевска:
„Най-радостното за този фестивал е, че се завръща със статуса на един сериозен международен фестивал. Мога да твърдя, че програмата е представителна за световното кино и за последните тенденции в него. Пътувам по много фестивали и установих, че нашата програма не е по слаба от тази на най-сериозните фестивали за анимационно кино. Към селекцията имам известни резерви, защото българското кино беше онеправдано от тази селекция. Малко филми бяха допуснати в конкурса. Все пак няма фестивал в света, в който публиката и специалистите да са напълно доволни от селекцията и решенията на журито. Жалко обаче за българските филми, които заслужаваха да се конкурират за наградите, защото са на световно ниво. Това изкуство по принцип винаги е имало две посоки. Едната е свързана с артистичните, художествените качества. В това отношение тука бяха показани много силни филми. На полярния диапазон са много лаконичните филми, но за сметка на това изключително изпълнени със съдържание. Тук пример е филма “Плутон” на Франция. Той не беше в конкурса.
Изненадата на фестивала донесе един филм от Иран, “Човешки същества” се нарича. Разглежда вечния проблем за хората които вземат и тези, които само дават.
Той получи наградата на критиката. “Изгубеният град” получи наградата на Съюза на българските филмови дейци. Големите имена на Варна 2011 са двама американци братята Тимоти и Стивън Фрай, работили в Англия много дълго време. Сега правят един полски филм, наречен “Маска”. Един унгарец, известен с пясъчните си анимации Ференц Фако, световно име, също присъства. Много са филмите и все много добри. Най доволна съм , че на този фестивал има много нови имена. Това е утрешният ден на анимационното кино. Те влизат с много сериозна естетическа заявка в света на анимационното кино. Тук са Ижал от Холандия, Камил Полак, българските млади автори с “Пътуване” на Радост Нейкова и Владислав Будинов. Това е един много необичаен филм в последните тенденции на хибридното кино, съчетаващо фотографски образ и анимация. Пак в младата група е филмът “Фарът” на Велислава Господинова, вече познат и с награди. Има и български майстори, живеещи в чужбина, които проявиха интерес към нашето събитие. Това са Теодор Ушев и другия филм от Канада на българския автор Велислав Казаков, запомнен от зрителите ни от култовия филм “Ку-ку” и много други. Неговият филм “Облачно” също беше приет много добре. Имаме и една изненада на българска, която живее, работи и учи в САЩ - Изабела Меламе с детското филмче “Феята на зъбчетата”. Ето трима автори, които с трепет представят филмите си в България.”
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна