Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световен ден за борба с остеопорозата

Най-важното в борбата с остеопорозата е профилактиката.
Снимка: БГНЕС
Тази година кампанията за борба с остеопорозата преминава под мотото на Международната фондация по остеопороза “Останете високи, говорете открито за здравето на вашите кости”. Кампанията се организира съвместно от Министерството на здравеопазването, асоциация “Жени без остеопороза” и Българската лига за профилактика на остеопорозата, в рамките на Националната програма за ограничаване на остеопорозата в България 2006-2010 година.
Здравноосигурените лица над 18 години с остеопороза се диспансеризират от специалисти по ендокринология или травматология и остават под наблюдение до края на живота им. За тях годишно се предвиждат 2 диспансерни прегледа и 1 консултация с акушер-гинеколог и ортопед. До момента под диспансерно наблюдение са поставени 2154 души с остеопороза с патологична фрактура. НЗОК заплаща клинични пътеки за оперативни процедури на таза и долния крайник с голям и среден обем и сложност, както и гръбначни и гръбначно-мозъчни оперативни интервенции.
Съгласно Наредба 38 на Министерството на здравеопазването, определяща списъка на заболяванията, за чието домашно лечение НЗОК заплаща лекарствата напълно или частично, в лекарствения списък са договорени и включени 7 лекарствени продукти, за които НЗОК заплаща между 25 и 75 %.
На 20 октомври 2008 година в зала 11 на Националния дворец на културата ще се проведе открит урок за желаещите да научат повече за остеопорозата и най-вече как да запазят здрави костите си. Пред общопрактикуващи лекари от София водещи специалисти ще представят “Десет правила за добра клинична практика”.
А в предаването „Нашият ден” д-р Мария Папазова развенча стари митове за заболяването и даде полезни съвети, които можете да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Светла Милчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени