Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Женски гласове от Украйна и Финландия

Дуо „Полка чикс”  от Финландия.
Снимка: Архив

Предлагаме ви разходка из традиционните музикални жанрове на Украйна и Финландия с пет чаровни дами - дуо „Полка чикс” от Финландия и „Бандура плейърс трио” от Украйна.
Преди време „Полка чикс” бяха известни като трио и така получиха престижната награда „Група на годината” на фолклорния фестивал в Каустинен през 2009 г. Само след година Кука Лехто (цигулка, мандолина и вокал) и Тея Нику (акордеон и вокал) продължават като дуо и участват на фолклорния фестивал в Минесота, САЩ.
Ето какво казва за тях директорът на фестивала Пол Уилсън: „Като директор на фестивала и като слушател, мога да кажа, че да присъстваш на концерт на „Полка чикс” прилича много на това да се качиш на музикално влакче в увеселителен парк. Знаеш, че накрая ще стигнеш на много хубаво място, но нямаш представа как точно ще се случи и какво ще последва в следващия момент; всичко това прави преживяването изключително интересно!”
Дамското трио към Украинското национално радио „Бандура плейърс” е създадено през 2004 година. В родината на Татяна Маломуж, Олха Черни и Катерина Коврик вярват, че струнният инструмент бандура, или кобза, представлява символична катедрала, в която човешката душа може да се възвиси и да достигне универсалната хармония. Триото се вдъхновява от идеята за съхранение на традиционното народно тригласно пеене в Украйна, но понякога добавя и съвременни нотки с оригиналните си джазаранжименти.

сряда, 7 март от 18.30 часа

По публикацията работи: Даниела Найденова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени