Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Победителят във фолклорната класация „Надпяване” за месец януари е песента „Засвирил Стоян с кавали” в изпълнение на Галя Петрова-Киркова

Снимка: личен архив

Галя Петрова е родена в град Генерал Тошево, община Добрич. С музика се занимава от най-ранна детска възраст - първоначално с пеене, а от втори клас започва да свири на гъдулка към детската школа на читалището в село Кардам. Професионалната й подготовка продължава в ДАНПТ „Добруджа”, град Добрич, с преподаватели Петко Радев и Атанас Панайотов. През периода 1989-1994 г. е ученичка в СМУ „Филип Кутев”, град Котел, със специалност „гъдулка и народно пеене”. След завършването си е приета като студентка в АМТИИ, град Пловдив, в специалност „дирижиране на народни състави”, а понастоящем е преподавател по народно пеене в Музикалната академия.
Първите ми записи в БНР са от 1999 г. Записвам автентични песни от Добруджа. Една от тях е песента „Засвирил Стоян с кавали”. Тя е от родното ми село Кардам, изпята и записана от Янка Дочева - казва изпълнителката за песента, с която участва във фолклорната класация.

По публикацията работи: Валентин Атанасов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени