Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба черно-бели фотографии на джаз-легенди

Обект на снимките са цветнокожи джаз-легенди. Някои от снимките са направени в началото на 20-те и 30-те години на миналия век, други са от наши дни, а последната е от 2008 г. Изложбата е интересна, защото ни представя естетиката на изкуството на фотографията, а чрез нея и уникални творби. За повода на изложбата разказва Симеон Василев от галерия Credo Bonum:
Изложбата е посветена на афроамериканските джаз-легенди, някои от най-големите цветнокожи имена в джаза. Изложбата е в партньорство с посолството на САЩ у нас. Конкретен повод е месецът на афроамериканската история и култура, който се отбелязва всеки февруари в САЩ и Канада от близо век. Така се отбелязва приносът на афроамериканците в световната култура, как тяхната музика е оказала решаваща роля и на движението за граждански права в САЩ. Ние ще представим и много повече от това. В същността си изложбата е фотографска. Имаме много успешно партньорство със САЩ и заедно подбрахме близо 90 от фотографиите на 25 от джаз-легендите.
Организаторите препращат в две посоки. Едната са фотографиите, а втората е към времето на сегрегацията на негрите в САЩ, когато борбата им за граждански права се е случвала чрез музиката. Джазът е бил един от малкото начини те да станат част от тогавашното общество и да бъдат забелязани с положителен знак. Границата между „Блек енд уайт” в началото на миналия век в САЩ била много ярка и именно джаз-музикантите, които днес за нас са легенди, са преминали през много обиди и сегрегация. Тогава е трябвало да развиват от една страна музикалния си талант, а от друга да разбират американското общество в което живеят, така че то да става толерантно към тях. Това са били хора посредници за всички останали, не само в музиката, но и в общуването.
Мисля, че първото предизвикателство, което ще отправим на посетителите, това е графичното представяне на фотографиите. – споделя Симеон Василев. В никакъв случай това не е една класическа фотографска изложба. Стените на галерията ще бъдат изцяло обхванати от различни по размер фотографии, тъй като подчиняваме същността на изложбата на същността на джаза, който си е импровизация. При него няма правила. Така и ние сме работили. Огромна фотография на Сара Вон, много малка на Рей Чарлз, особено динамична на Луиз Армстронг, има много интимни фотографии и пр. Нека хората не очакват класическа фотографска изложба за един експеримент, какъвто е джазът. Изложбата ще бъде обогатена и с много текст и представя част от личните истории на известните джаз-музиканти. И една изненада – ще имаме един истински ретро джу-бокс, който е само с американска музика. Там сме заредили 25 от най-известните произведения на показваните джаз-изпълнители, така че хората сами ще изберат какво искат да чуят от тях.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени