Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нордска читалня в Столична библиотека се открива днес

За събитието в „Нашият ден” ни информира докторът по скандинавистика и културен сътрудник в посолството в Норвегия у нас Иван Тенев.
Във фонда са включени над 500 заглавия. Основната част от книгите са от личната библиотека на телевизионната журналистка и критичка Васа Ганчева, дарени от сестра й на библиотеката. Читалнята с нордска литература включва освен Дания, Швеция и Норвегия, също Финландия и Исландия. Т.е. нарекохме читалнята „нордска”, защото тя покрива един по-широк ареал от Северна Европа. Целта на читалнята е хората да получат достъп до литература - не само художествена, но и преводна. Другата наша амбиция е читалнята да се превърне в своеобразен културен и информационен център за страните от Скандинавския Север. Вече има инициатива един път месечно да се провеждат срещи с читатели, на които да се дискутират теми за Севера. Начинанието е в начален етап и се надяваме да се развие в бъдеще. Инициатори са посолствата на  вече споменатите страни без Исландия, но също и Столична библиотека, на която благодаря специално. Голяма бе подкрепата на проф. Вера Ганчева. Дарените от нея книги от библиотеката на Васа Ганчева положиха основата на фонда на читалнята.
Поредицата от културни изяви ще продължим още в четвъртък на 8 март. Тогава отново съвместно със Столична библиотека, посолството на Норвегия организира един семинар под надслов „Литература от жени”. Надяваме се да се получи една добра дискусия с участието и на български писателки. Участието си са потвърдили Милена Фучеджиева, Людмила Филипова, Кристин Димитрова, Екатерина Йосифова, проф. Ганчева, така че каня от 17.00 ч. всички в зала „Вяра” на Столична библиотека.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени