Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екзюпери в изложба на Моника Роменска в Пловдив

Днес в галерия „Възраждане” в Пловдив ще се открие изложба графика на Моника Роменска, озаглавена „В-612”. Тя е посветена на Екзюпери и по точно на „Малкият принц”. Това е и номерът на планетата на принца, а и номерът на самолета на Екзюпери. Сондажите показват, че Малкият принц” е една от най-популярните книги, непосредствено след различни свети текстове. Редом с чистата графика колажно се редуват фотографии и авторски писания. Авторката Моника Роменска разказа за изложбата в „Нашият ден”:
С книгата на Екзюпери се запознах още в детството си и винаги съм я обичала, но и винаги я преоткривам. Книгата е много истинска и към тази духовност трябва да се стремим. Моят цикъл творби, посветен не само на „Малкият принц”, не беше  затворен в срокове, а във времето.
Използвала съм отделни текстове от книгата, направила съм принтове от планински и морски фотоси. Свързани помежду си, те са много силни. Исках хората да се замислят за истинските ценности, а не за злободневните неща, които ни измъчват. Исках да си спомним за това, което ни кара да дишаме свободно и ни прави хора. Много силно се надявам, че ако изложбата ми бъде погледната от принца, ще му хареса, ще разбере замисъла. Според мен Малкият принц въобще не е малчуган. То е онова малко нещо, което носи всеки от нас в себе си. Затова човек постоянно се стреми към среща с него.
В отговор на въпроса дали съм си мислила да илюстрирам книга на Екзюпери. Никога! Той го е направил сам по един неповторим и блестящ начин. При него всичко е едно цяло - илюстрации, текст, действие. Не бих си и помислила да се намеся в това.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!