Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рамбо Амадеус World Kilo Tzar на „Аларма Пънк Джаз № 7”

Рамбо Амадеус идва в България специално за „Аларма Пънк Джаз”. Седмото издание на фестивала ще се проведе от 26 до 30 март в Swingin’ Hall, DaDa Cultural Bar, кино „Влайкова” и club *MIXTAPE 5*.
Снимка: www.ramboamadeus.com

Рамбо Амадеус  (роден в Котор през 1963 г. под името Антоние Пушич) е култова фигура не само за цяла бивша Югославия, но и в по-широкоглоблен план. „Черногорският Франк Запа” излиза на голямата сцена през далечната 1988 г. с албума O tugo jesenja и оттогава насам не е преставал да бъде „културен феномен № 1 на Балканите”, и то далеч не само от музикална гледна точка. Издаденото му творчество и концертите му са уникален колаж между фънк, джаз, балкански фолклор, рокендрол, stand-up комедия, афробийт, политическа сатира с елементи на културологичен и социологически анализ, дръм’н’бейс, опера, турбо-фолк, дарк-блус поезия, монголско традиционно пеене, виртуални пърформанси и всякакви други форми на креативна подривност в света на шоубизнеса.

Последната му „акция” е включването му в „Евровизия 2012” в Азербейджан като представител на Черна гора с песента Euro Neuro. Че това участие е именно „акция” едва ли може да има някакво съмнение, имайки предвид ироничната му констатация от 2005 г. (в албума Oprem dobro) „Евровизия е турбо-фолк”.

За отношенията между „Световния мега император”, за какъвто Рамбо сам се е провъзгласил, и турбо-фолк индустрията могат да се изпишат цели томове. Но накратко, историята е следната: твърди се, че Рамбо е измислил турбо-фолка:

„Турбо-фолкът е диагноза – тук, на Балканите. Тоест, диагноза на крупния капитал. Крупният капитал, посредством влиянието на медиите, има интерес народът да оглупява, да работи за малко пари и да не създава проблеми. А идеалният жанр в музиката, който да поддържа хората глупави, е турбо-фолкът. Аз измислих турбо-фолка, но той щеше да си съществува и без мен. Аз само го предугадих, показах грозното му лице и му дадох име. Напразно обаче, защото селяците не разбират иронията”.
(Рамбо Амадеус пред „Аларма”, програма „Христо Ботев”, БНР)

Рамбо е специален гост на седмия международен „Аларма Пънк Джаз Фест” на 30 март от 21.00 ч. в club *MIXTAPE 5*. Подгряващи са Митко Таралежков, The Heartbreaker & the Proper Hands For The Job.

По публикацията работи: Цветан Цветанов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна