Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

100 години от рождението на големия български композитор и педагог Парашкев Хаджиев

проф. Парашкев Хаджиев (1977 г.)
Снимка: Съюз на българските композитори
Парашкев Хаджиев е роден на 14 април 1912 година в София в семейството на музиканти. Майка му Дойчина Хаджиева е оперна певица. Баща му Тодор Хаджиев е един от първите български диригенти, основател на Софийската опера. Парашкев Хаджиев свири от малък на пиано. Постъпва в Музикалната академия в София след завършване на гимназиалното си образование и става ученик на Панчо Владигеров. След завършване на Академията заминава на специализация – първо във Виена, след това и в Берлин. Завръща се в България през 1940 година и веднага е назначен за преподавател в Музикалната академия в София. През 1947 година става професор по хармония и композиция. Автор е на учебници по хармония и елементарна теория на музиката. Председател е на Съюза на българските композитори от 1990 до 1992 година.
Парашкев Хаджиев е най-продуктивният български композитор на музикално сценични творби: 21 опери, 6 оперети и 3 мюзикъла, 1 балет и над 150 постановки.

Ще звучат откъси от опери и оперети:
• „Майстори” – в последния запис на Катя Попова през 1966 година. С участието на Любомир Бодуров, Димитър Петков, Борис Богданов. Диригент на хора и оркестъра на Софийската опера e Иван Маринов.
• „Луд гидия” – в документален запис от Пловдивската опера от 1961 година. В спектакъла участват: Валентина Александрова, Йордан Знаменов, Таню Божков, Соня Хамерник и др. Диригент – Кръстю Марев.
• „Албена” – в документален запис от премиерата на Софийската опера от 1970 година под диригентството на Борис Хинчев и с участието на Галя Йончева, Димитър Петков, Асен Селимски, Вертер Врачовски и други.
• „Мадам Сан Жен” – в документален запис от ДМТ „Стефан Македонски” през 1959 година, с участието на Мими Балканска, Коста Райнов, Борис Аврамов, Тинка Краева и др. Диригент – Виктор Райчев.
• „Лето 893” – в документален запис от 26 март 1973 година от премиера в Русенската опера, с участието на Неделчо Деянов, Мария Венцеславова, Стефан Димитров, Ана Ангелова, Анастас Анастасов и други. Диригент на спектакъла е Ромео Райчев.
• „Развод” – едноактна опера от триптиха „Парадокси”. Студиен запис от 1985 година с оркестъра на БНР под диригентството на Георги Нотев. Солистите са Людмила Хаджиева, Павел Герджиков и Асен Селимски.

В предаването ще чуете гласа и на самия композитор. Негови изказвания се пазят в „Златния фонд” на БНР. Наш гост в студиото ще бъде проф. Боянка Арнаудова.
По публикацията работи: Елена Хубанова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени