Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шармантна и неукротима Стояна в „Столетие мое”

Сцена от спектакъла.
Снимка: www.satirata.bg

Вероятно никак не е лесно да си голяма театрална звезда. Дори след 70 години сценичен опит и 90 житейски години. Публиката не прощава, изисква в очакванията си, преди всяка нова премиера и след всеки успех. И отново, и отново..

Парадоксално е дори да си помисли човек, че великата Стоянка Мутафова се тревожи как публиката ще възприеме новата й роля. Но е факт. Приема ме нервно в гримьорната, с условието, че няма да я занимават повече от няколко минути. Споделя, че не е сигурна в успеха на пиесата. А това, че залагат на нея, че тя е в центъра на действието и в центъра на зрителския интерес - просто я влудява. И преди премиера като преди премиера: ... обувките ми се разшириха, хлопат, не мога да играя с тях... казах му на Владо .. много плямпа тази ...съкращавай, съкращавай .. боже, ще им дотегна на хората с толкова приказки, само мене ли ще слушат .. Пепо, Пепо, къде си, ма!.. не мога без нея, нали я познаваш, перукерка, ама и приятелка, а бе всичко ... изнервена съм, давай, каквото ще питаш питай, докато не съм те подбрала...

Последни часове преди премиерата на „Столетие мое” от Мишел Лоранс, спектакълът, с който Държавният сатиричен театър отбелязва 90-годишния юбилей на обичаната от всички ни Стоянка Мутафова. Пиеса, писана като за нея. Повдигаме завесата на фабулата - някогашната парижка знаменитост Габриел Малу празнува своя стотен рожден ден. Около шармантната дама кръжат дъщерята й, внучката и правнучката - всяка със своите женски проблеми и своенравия. Забавляват се, докато изваждането на стар грамофон отприщва разплитането на дълбоки тайни...

Останалото ще научите, ако отидете да видите страхотните актриси, а те са Йорданка Стефанова, Росица Александрова и Полин Лалова. За Полин това е първата роля на сцената на Сатиричния. И вероятно именно заради това у Стояна се усеща загрижеността към най-малкия, Поли пък пърха около звездата като истинска внучка. Ще го усетите в пиесата.

Тази вечер, 23 април, от 19.00 часа.
Авторката ще дойде за втората премиера на 29-и април. Не се чудете, няма нищо случайно. Мишел Лоран идва да гледа и да се запознае с родината на... снаха си. Владимир Петков, който е преводач и постановчик на спектакъла и френски възпитаник, й е разказвал много за България.
А вие чуйте Стояна за ролята на Малу, Роси и Поли за работата си със Стояна, Владо за пиесата, и откъс от самото представление. Излъчени в „Нашият ден” в деня на премиерата.             

По публикацията работи: Светла Милчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна