Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Идеи за музеи - Музей на ретро автомобилите

Снимка: БГНЕС

Страст, любов, суета... Неповторимото усещане, че притежаваш вещ, която някога е била в центъра на важни исторически събития, късче от съдбата на друг човек, останал в миналото... Старинни предмети със своите тайни и истории, свидетели на мощта на империи и на обикновени човешки слабости, ключ към един друг свят – светът на колекционера. А какво ли е чувството да притежаваш не монети, златни чаши, маски и скулптури, а... ретро автомобил.
Съчетал уникалност, практичност и изящност автомобилът е и своеобразен символ на свободата. Той заслужава внимание не само поради мястото, което заема днес в почти всички сфери на нашия живот. Но и защото историята на неговото създаване е тясно свързана с историята на световната култура.
През годините любителите на ретро колите многократно доказаха, че полаганите от тях грижи и старания, за опазването и реставрирането на безценни образци, са полезни не само в исторически, но и в естетически план. И все повече хора вече проявяват интерес към различни марки от миналото. Търсят информация за тях, желаят и се надяват да им се осигурява по-често възможност и място, за да ги разглеждат и изучават свободно.
Макар и скромно, България също има своето място в „световната автомобилна надпревара”. Една от първите коли „Мерцедес” внесени у нас, е тази на цар Фердинанд - през 1909 г. „Мерцедесът” сменя своя собственик в Германия и е докаран в София, заедно с шофьора. Тази и още много други истории, факти и свидетелства за важни събития, може да се научат от един бъдещ музей на автомобилите в България.
За страстта към ретро возилата и за възможността за създаване на Музей на ретро автомобилите в България, разговаряхме с нашите гости в студиото Ваня Гюдерова, председател на Български автомобилен клуб „Ретро”, който от 2006 г. е пълноправен член на Международната федерация ФИВА и Илия Левков, председател на индустриален клъстер „Електромобили”.

събота, 13 октомври

По публикацията работи: Божидар Любенов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!