Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пещерите Могао

Снимка: Архив
Невероятните пещери Могао в Китай са най-голямата и най-добре запазена съкровищница на будисткото изкуство в цял свят. Представете си многобройни пещери, издълбани в стройни редици на пет „етажа” във височина. Били са 1000 – днес от тях са запазени половината. Първите са издълбани още през 366 г., но работата по тях продължила чак до 11 век - цели седем столетия.
Тук има повече от 2000 скулптури и стенописи. Ако се подредят едно до друго, биха се разпрострели на цели 30 км. Най-много са изображенията на Буда, но има и цели истории, разказани в рисунки - легенди от Индия, Централна Азия и Китай. Стенописите показват и ежедневието на тогавашните хора, как са се обличали, какви са били традициите, танците, музикалните им инструменти. Неслучайно наричат тези стенописи „библиотека върху стените”.
Могао пазят и истинско тайно книгохранилище, открито съвсем случайно в началото на 20 век в една от пещерите. По-късно тя е наречена „Пещерата със свещените писания”. Писания, свързани с всички сфери на човешкото познание: история, география, политика, военно дело, литература, изкуства и медицина – свитъците били натрупани едни върху друг като книжни хълмове.
Още за пещерите Могао, както и за мъдростта на древните притчи, съхранени в Талмуда и Мишната и за триумфалната арка на император Константин в Рим – в поредния епизод на „История на изкуството за деца”.
По публикацията работи: Ирина Вълчанова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени