Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Походът на книгите

На снимката (отляво надясно): Михаил Белчев, директор на Столична библиотека, Ели Попова, директор на ББИА, Веселин Тодоров, председател на УС на АБК, Йорданка Фандъкова, кмет на София, Мариана Банчева, зам.-министър на МОМН, Н. Пр. Коре Ерхар Янсон, посланик на Дания в София, д-р Надежда Михайлова, научноизследователски център „Ханс Кристиан Андерсен”.
Снимка: асоциация "Българска книга"
Национална кампания „Походът на книгите” с медийното партньорство на БНР започна днес, когато отбелязваме рождения ден на Андерсен и Международния ден на детската книга.
Официалното откриване бе в детско-юношеския отдел на Столичната библиотека, където столичният кмет Йорданка Фандъкова прочете приказката „Лоената свещ” от Ханс Кристиан Андрсен на децата от 77 ОДЗ и 133 СОУ. Тази приказка е намерена случайно в края на 2012 г. в Националния архив на остров Фюн в Оденсе, родния град на Андерсен. По всяка вероятност това е и първата андерсенова приказка, написана между 1822 и 1826 г. – твърдят познавачи на творчеството му.
Кръгла маса на тема „Детската литература – предизвикателства и възможности” ще се проведе в Американския културен център на 4 април – съобщиха организаторите от асоциация „Българска книга” (АБК).
Спаска Тарандова, заместник-директор на Столичната библиотека, гостува на „Артефир”, за да разкаже за съвместната инициатива на библиотеката и АБК.
По публикацията работи: Димитрина Кюркчиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна