Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лунната принцеса Кагуя

Снимка: en.wikipedia.org
Според една от най-древните японски приказки, Кагуя била намерена от един дървар в едно бамбуково стъбло. Той и жена му я отгледали с много обич и от деня, в който я осиновили, дърварят намирал във всяко отсечено от него бамбуково стъбло парче чисто злато. Кагуя пораснала и станала толкова красива, че самият император дошъл да я иска за жена, но момичето му отказало, защото знаела, че е Принцеса на Луната и че ще дойдат пратеници да я отведат обратно в нейната страна. Така и станало…
Тази приказка сигурно ви напомня за историята на Палечка от известната приказка на Ханс Кристиан Андерсен, но всъщност е една от най-древните японски приказки. Записана е в средата на 4 век, около 1500 години преди да се роди датският писател, и е част от най-стария сборник с японска поезия „Маньошу”. По-късно историята на Кагуя става основа за опера, филми, даже балет.
Освен за древното японско приказно наследство, от поредния епизод на поредицата „История на изкуството за деца” ще научите любопитни неща за особените музикални инструменти на остров Мадагаскар, за историята на Антиной и храмовете, построени в негова чест, както и за известните Антиноеви игри, провеждани в Атина в древността.

По публикацията работи: Ирина Вълчанова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна