Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радиоенциклопедия „Зърнени култури”: Ръж, ечемик, овес

Снимка: ЕПА / БГНЕС
В семейството на житните растения ръжта е важна продоволствена култура наред с пшеницата, защото от нея също се пече хляб. Тя е незаменима за отглеждане в районите с по-неблагоприятни климатични условия, където пшеницата по-трудно вирее. Затова от старо време ръжените класове заемат почетно място в гербовете на населени места от Германия, Чехия и Испания. Ръжта може също да се използва за направата на бира, уиски или водка.
Няма по-ценна култура обаче за производство на бира от ечемика. Пивоварният ечемик е основната изходна суровина за добиването на малц. Благодарение на редица технологични процеси ечемикът променя своя строеж и свойства и се превръща в пивоварен малц, който може да се вложи като суровина за производството на пиво. Тази древна напитка сега е трета по популярност в света след водата и чая.
Зърното на овеса се характеризира с висока хранителна стойност и е отлична храна за подрастващия организъм. Използва се за приготвяне на грис, брашно за детски храни, овесени ядки. Притежава и високи фуражни качества, затова е част от дажбата основно на конете. Овесът още от древността е известен и като целебно растение, употребявано при лечението на различни заболявания и за профилактика на много от тях.
Гости: доц. Галина Михова, доц. Дарина Вълчева, доц. Тодорка Савова и асистент Евгения Вълчинкова.
По публикацията работи: Елена Кортел
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна