Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на пиесата „Вик за любов” в „Сълза и смях”

Койна Русева и Асен Блатечки в сцена от спектакъла
Снимка: Открита сцена „Сълза и смях”
Пиесата на Жовиан Баласко ще може да гледате на откритата сцена на „Сълза и смях” в столицата. Баласко е известна френска актриса, сценарист, драматург, филмов и театрален режисьор. Темите, които я занимават, са свободата на личността, личните и сексуални взаимоотношения през призмата на социалните клишета на обществото. В Европа авторката става изключително популярна с филма „Клиентката” от 2008 г. У нас е позната с пиесата си „Бившата жена на моя живот” от 2011 г., постановка на покойния Велко Кънев. „Вик за любов” е под режисурата на Асен Блатечки. Той по традиция играе в пиесата, а негов партньор е отново Койна Русева.
Асен Блатечки сподели за „Нашия ден”:
„Става въпрос за двама актьори на средна възраст, отминали пика на кариерата си, опитващи се да се върнат отново на сцената. Междувременно се опитват да върнат и любовта си, загубила се във времето. Голяма част от нещата в пиесата са се случили на авторката. Тя пише пиесата за себе си. Във всички пиеси, които е написала, при поставянето им на сцената тя играе главната роля. Да не кажа, че тя също така и поставя много от пиесите сама.
Във „Вик за любов” не липсват биографични моменти. При всички положения зрителят ще види много неща от кухнята на театъра, които иначе само си представя. Естествено тук нещата са леко хиперболизирани, защото си е театър. Цялата пиеса минава в репетиции, успоредно с развитието в отношенията на героите. Това е една пиеса за любов. Единственото хубаво в това, че и играя, е че си оставам в представлението постоянно. Иначе е много кофти, защото не мога да се отпусна и не мога да разгранича актьора от режисьора. Улавям се, че докато репетирам гледам с режисьорско око и правя бележки, което затруднява процеса. Сигурно някой ден ще намеря баланса, не знам?!
Партнирането ни с Койна Русева не е по-различно от това в киното. За мен винаги най-важно е било, като погледна отсреща да видя верни очи, това ми е най-важното. Нужна ми е постоянно опора отсреща и сигурност, че каквото и да кажа, отсреща ще реагират адекватно. Затова ми е супер лесно да работя с Койна. Проблемът ни е в липсата на време, но според мен всеки човек във всеки миг трябва да консумира всичко на макс, защото не знае утре какво ще стане.”
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени