Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две премиери на композитора Георги Арнаудов

Снимка: личен архив

Когато писателите умрат, те стават книги, което, в края на краищат, не е толкова лошо превъплъщение – Хорхе Луис Борхес.

Няколко пъти вече - пише композиторът Георги Арнаудов - в бележките към отделните творби на цикъла „Фантасмагории” се позовавам на този сюрреалистичен цитат от Борхес – голeмият маг на словото на ХХ век, още повече, че във всяка една от досега написаните четири фантасмагории, директно или косвено се осланям на негови текстове, а в три от тях витаят и се разхождат свободно някои от неговите въображаеми същества. Фантасмагории I – Концерт за цигулка, струнни, ударни и тастови инструменти е написана специално и по покана на Мила Георгиева, с която работихме дълго по цигулковата партия и цялата концепция на творбата, за което съм й изключително благодарен.

Световната премиера на творбата беше на 10 април, а няколко дни след това Георги Арнаудов беше гост на „Метроном” и в разговор с Милен Панайотов сподели повече за творческите си идеи. Разговора може да чуете в звуковия файл, но преди това представяме и премиерен запис в БНР на три песни със солистка Елена Баръмова.

По публикацията работи: Людмила Прокопова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени