Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тайнственият Тикал

Руините на маите в Тикал, Гватемала.
Снимка: архив
Тук изгревът не се вижда – само по крясъците на маймуните и туканите може да се разбере, че е настъпил новият ден. Един изоставен преди векове град в гватемалската джунгла пази тайни от отдавна отминали времена…
Това е Тикал, най-големият и един от най-силни градове-държави на маите в Гватемала. Най-старите открити пластове са още от около 400 г. пр. Христа. Повече от 100 почти напълно запазени постройки разказват историята на някогашния огромен религиозен център. Те могат да се видят и днес – жилища, храмове-пирамиди, дворци. Само в централната част на Тикал са живеели около 45 000 души.
Тук се намира и пирамидата, известна като „Изгубеният свят”, висока около 70 метра. Тя вероятно е служела за обсерватория. От двете страни на централния акропол се издигат две великолепни пирамиди, наречени „Храм на ягуара” и „Храм на маските”, а от камъка надничат грамадните изображения на почитаните от маите богове.
Още за Тикал, митовете на маите и страховитите им религиозни церемонии, можете да можете да чуете в поредния епизод на предаването.
По публикацията работи: Ирина Вълчанова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени