Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейски ден на морето

Защо 20 май е обявен за европейски ден на морето. Отговор даде в „Нашият ден” Христо Христов от председателството на Европейската комисия в България:
„Това се случи за първи път преди 6 години, през 2008 г., по една инициатива на Европейския парламент и Европейската комисия, като целта беше да се подчертае важната роля, която играят океаните и моретата в ежедневието на всеки европеец. Морето от една страна е източник на много позитивни емоции, но особено сега и в условията на икономическа криза то е и един от възможните и важни източници на така дълго търсения икономически растеж. Морето дава една възможност да спрем за момент в забързаното ежедневие и да помисли къде са най-важните акценти, да помислим аналитично за необходимото. Затова Европейската комисия използва повода всяка година да организира една конференция на високо равнище, която е с различен фокус.
Тази година той е към морския и крайбрежен туризъм и как те биха могли да бъдат източник на растеж. България има късмета да бъде една от държавите със сравнително дълга морска линия. Всичко е въпрос на национален приоритет. Взимайки повод от тазгодишния фокус на конференция на високо равнище основното е туризмът и то не само крайбрежния, но и т.нар. морски туризъм. Разбира се, България трябва сама да определи изцяло своите приоритети, но в рамките на общоевропейската политика без съмнение основният акцент трябва да бъде върху туризма, рибарството и пр. Без съмнение ние като държава можем само да спечелим от своите природни дадености. И тук като в повечето европейски политики важи принципа, че заедно можем да направим повече. Всички, вече 28 страни в  Европа заедно с Хърватия, ще можем да постигнем повече не само в Европейския ден на морето.”
В разговора се включи и Дарина Иванова, член на неправителствената организация „Приятели на морето” във  Варна с поглед към нашето Черно море:
„Нашата организация е създадена през 1996 г. Обедини ни любовта към морето. Имаме водолази, ветроходци, еколози, подводни фотографи. Това е страст на всеки един от нас в свободното му време. Наша мисия е да опазваме чистота на плажовете и морето. Всяка година ние сме инициатори на т.нар. кампания „Спасители на плажа”, която има за задача да спасява морето и плажовете от хората. Ще кажа, че Черно море е едно много особено море, трудно море, защото е затворен басейн, в който се вливат редица европейски реки. Това води до замърсяването му и нашата борба продължава в тази посока. Искаме да накараме хората да се отнасят по-отговорно към чистота на морето. Около големите градове картината е много тъжна и то не само по брега, а и под водата. Човешката дейност е катастрофална в тази посока. До скоро поне северното Черноморие беше опазено, но сега апетитите към него водят до същите последици и там, което ни плаши. Следим незаконните временни постройки, застрояването и сигнализираме. Не винаги откликват на сигналите ни, но ние продължаваме. Нарушители не се отказват лесно. Те изчакват известно време и подновяват незаконната си дейност под закрилата на властите. Дано във времето отговорността за морето стане не само наша отговорност, а мисъл на всички хора, милеещи за него, иначе ще го изгубим.”

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна