Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Части от цялото”

Снимка: Архив
На 22 септември от 16.00 във времето за радиотеатър ще ви представим постановката „Части от цялото” на Стилиян Петров по текстове на Йордан Радичков. За тази постановка в Сатиричния театър през 2005 година младият режисьор получи наградата за дебют „Икар” на Съюза на артистите.
В основата на представлението е убеждението на неговите създатели, че смъртта не унищожава живота, а само го видоизменя. Героите на постановката се движат и съществуват на границата между отвъдното и тукашното, между съновиденията и реалността, в зоната, в която не можеш да си дадеш сметка колко дълбоко си навлязъл, нито колко си се отдалечил, нито до какво си се приближил. В това пространство се срещат героите на Радичков -  Безпаметната и Сакатата и оттатъшните хора. Тази среща доразвива живота им, подрежда липсващите му части. Според режисьора „смъртта не прекъсва живота, а пропуска парчета от него, части от цялото.”
„Грешката е част от спомена. Споменът е част от човека. Човекът е част от живота. Животът е част от Вселената, със своите радиошумове, скърцания, трептене на струни, откънтяване, тих вой, загадъчни и неразчитаеми звуци - подобия на космическа музика” допълва режисьора. В представлението участват актьорите: Деляна Хаджиянкова, Албена Георгиева, Росица Огнянова, Данаил Обретенов, Владимир Димитров. Музиката е на Емилиян Гацов.
По публикацията работи: Теодора Димова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени