Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гореща археологическа есен край Несебър

Археологическият музей в Несебър
Снимка: ancient-nessebar.com

Във време, когато се очаква археологическият сезон да приключи и обектите да бъдат консервирани до следваща пролет, в района на Несебър се задава гореща археологическа есен. Възобновяват се разкопките на четири замразени обекта. Включват се археолози от цялата страна. Това е първоначалната информация. Повече научихме в "Нашият ден" от директора на музей „Старинен Несебър” - археологът Петя Киашкина, ръководител на разкопките.

Петя Киашкина: Ще кажа, че нашите проучвания не започват сега. Такива със спасителен характер имахме и през пролетта и лятото. Сега обаче започваме един много натоварен есенен сезон, защото едва сега беше отпуснато финансирането от Министерството на културата. Веднага започва работа на два обекта в Несебър.

Единият обект е на ул. Крайбрежна” - северният бряг на полуострова. Там може да се види един разрез на историята на града. И двата обекта вече са проучвани, но има още за довършване. Прекъсването на разкопките доведе до много лош вид на терена, той се превърна в едно нерегламентирано сметище. Това е и целта на проекта, освен допълнителните проучвания и да благоустроим района. Едва след това ще можем да мислим за археологическо експониране на някои от структурите и за социализиране на терена.

Другият обект наричаме най-общо "Северозападна част на града". Това е един доста голям терен, който се намира непосредствено зад дюните, при входа на Стария град. Обектът е на едно много възлово място, откъдето минават всички туристи. Там разкопки са провеждани на няколко етапа – от 60-те години до 1995-а г. И тук има съчетание на различни култови сгради, базилика, античен храм, останки и всичко това е зад крепостните стени на града. На това място би могла да се експонира цялата история на Несебър. Съмнявам се, че ще успеем да свършим разкопките на това място през тази година, особено при тези отпуснати средства. Този обект ще продължи да се проучва поне няколко години, за да може да се реализира проектът за консервация и реставрация. Ще добавя, че в този проект фигурират още проучвания на късноантичната сграда “Терми” в Обзор, където ще работят специалисти от Регионалния исторически музей на Бургас. Очаква се там “Термите” да бъдат консервирани. Ние дълги години работим съвместно с Националния исторически музей при БАН с научен ръководител доц. Анелия Божкова. И при “Термите” в Обзор нашият музей в Несебър е движещата сила. Колегата ни - археологът Тодор Мърваков е съръководител на проучванията, заедно с колегите от Регионалния исторически музей в Бургас. На този обект очакваме да се разкрие една монументална късноантична сграда и да се пристъпи към нейното консервиране и експониране.

Проучванията в Община Несебър ще продължат през октомври с проекта “Месамбрия, Понтика и нейната древна територия”. Този проект е финансиран от Фонд “Научни изследвания”, също под ръководството на доц. Анелия Божкова. През октомври предстои вторият етап от теренните обхождания с надеждата да регистрираме много нови археологически обекти. Пари обаче все не ни достигат. Парите не са толкова много (20 хиляди лева от Министерството на културата), но са първите от 10 години за археология в нашия район. Макар и с малко, държавата ни зарадва, защото показа отношението си към археологията. Вярваме, че това е първата лястовица.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна