Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стара Загора възстановява идеята си „Литературен музей”

Снимка: www.starazagora.bg

Днес в Стара Загора бе представен проектът „Общество на граждани и поети”. На път е да се сбъдне една отколешна мечта на старозагорци след 22 години.
Този проект, който ще разчита на дарителството, дава шанс за възраждане на „Литературния музей” на Стара Загора. За него в „Нашият ден” ни припомни Лена Драголова:

Вече над 20 години музеят няма база. През 1991-а година Законът за реституцията го извежда от мястото му, където повече от 30 години беше един истински духовен център за града. Оттогава 22 години градската управа не може да намери подходящо място. Музеят е нещо уникално по своята същност, защото става дума не за творчеството на един творец, а за цяло съзвездие. Литературна Стара Загора е успяла навремето благодарение на усърдието и всеотдайността на един много светъл човек - литературния критик Стоян Стаев. Той успява да събере едно наистина огромно богатство. В момента оригиналните архивните единици са над 250 хиляди, като едно от тях може да съдържа по 200-300 страници! Не става въпрос и само за литературно наследство. Съхраняваме и вещи, предмети на творците.

Имаме архива на Кирил Христов. В България никъде не се съхраняват толкова много негови неща. Той е първият българин, който е имал пишеща машина и тя е при нас. Нейният външен вид е трогателен, защото с писец авторът е набирал буквичките, за да направи думата. Притежаваме и уникалната му колекция от лули, с един камък, който, бягайки от България за Прага, Кирил Христов е съхранил в себе си през всичките години на емиграция като късче родна земя. Такива предмети правят Литературния музей нещо много по-различно от всеки друг музей. Тук е съхранена енергията на много творци. Обикновено такива музеи имат нужда от подобаващо голяма, разгърната експозиционна площ, защото посещението е свързано и със съзерцание, със съпричастност. Такъв музей иска диалог между изложената вещ и посетителя. Основното послание на този проект, който ще получи финансиране от Норвежката програма за подкрепа на не правителствени организации, е застъпническа кампания, гражданите на Стара Загора да застанат и да настояват пред местните власти, колкото се може по-скоро и по-правилно да бъде решен въпросът с намирането на база, на дом. За града този музей е една емблема и трябва да го възстановим на всяка цена.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени