Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музеите на Литва

Вилнюс - старият град
Снимка: Архив
От началото на месец юли Република Литва пое шестмесечното председателство на Европейския съюз, в който е приета за член на 1 май 2004 г. Тя е първата от страните, влизащи в състава на някогашния СССР, която приема този пост. До края на 2013 г. усилията на литовското председателство ще бъдат насочени към отбелязвяне на напредък по развитието на идеята за Европейски банков съюз и въвеждането на мерки за финансова стабилност на еврозоната, за икономически растеж и нови работни места.
Мотото е: “За една пораждаща доверие, растяща в икономически план и отворена Европа”. Но извън рамките на тези приоритети до каква степен ЕС наистина е отворен към създаване на една устойчива културна среда, подходяща за опазване и социализация на европейското културно наследство? Разширяването на Европа поставя много въпроси в тази посока, а литовците имат добри практики в успешната реализация на културни проекти, подкрепящи развитието на музеите, поддържането на архитектурни паметници и съхраняването на традициите. Литва, с красивите си морски курорти, дюни, ледникови езера и грижливото отношение към природата, през цялата година е посещавана от хиляди почитатели на „зеления” туризъм.
Но основните нейни забележителности са градовете, с тяхната богата история и великолепна архитектура и оригиналните музеи, с разнообразни колекции. Благодарение на постоянно развиващият се културен туризъм броят на частните галерии, представящи по различен начин образци от литовско изкуство, нараства всеки месец...
Жителите на Вилнюс, столицата на Литва, са убедени и се гордеят, че тук е най-голямата колекция от барокови сгради в света. Заради своите уникални културни паметници, от 1994 г. старият град на Вилнюс e включен в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО и е един от най-привлекателните туристически обекти на страната. В този исторически център се намира и най-старият музей на Литва - Националният музей. Освен него в столицата са разположени още много музеи, които винаги биха могли да изненадат с нещо посетителите. Като Литовският морски музей... или музеят на открито, който има за цел да представи най-интересните образци на литовската и световна съвременната скулптура...
Във втория по големина град на Литва Каунас, търсачите на приключения може и да загубят от своята увереност в Музея на дяволите. Сбирката е от Дяволи от глина, дърво, метал, кожа, пластмаса и други материали, донесени в Каунас от цял свят. За да си отдъхнат, туристите задължително след това посещават и Музея на еротиката, открит в някогашната винарска изба на един от прочутите там ресторанти „Метрополис”.
В един от богатите литовски музеи, също музей на открито, могат да се видят и жилищни къщи и стопански сгради, пренесени от различни региони на Литва. Сградите са групирани в комплекси: чифлици, малки села, и градове. Те представляват най-характерните стилови особености, планиране, конструкции и декоративни елементи от сгради от различни епохи и социални слоеве.
За културните паметници на Литва и богатството на литовските традиции разговаряхме в студиото с Н. Пр. г-н Дариус Гайдис, пълномощен министър, временно управляващ Посолството на Република Литва в Република България и в Република Косово.
Г-н Гайдис е на отговорна дипломатическа служба в Министерството на външните работи на Литва от 1991 година. Бил е консул в Генералното консулство на Република Литва в Ню Йорк, съветник по икономически въпроси в посолството на Република Литва в Лондон, директор на дирекция „Държавен протокол” в литовското министерство на външните работи.
От 2011 година е пълномощен министър, временно управляващ Посолството на Република Литва в София, а от 2013 година – и на посолството на Литва в Косово.
По публикацията работи: Божидар Любенов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна